Ty největší emoce se sice už zklidnily, bolest ze ztráty manžela a otce stejně jako velké množství práce při opravách domů zůstávají. Tak to aktuálně vypadá v Otinovsi, obci, kterou ve čtvrtek 21. září otřásl ničivý výbuch. Při explozi zemřel jednačtyřicetiletý hasič obchodující s pyrotechnikou, po němž zůstala manželka a dvě děti: starší dcera Michalka a syn Davídek, který letos nastoupil do první třídy. Tři týdny po výbuchu se Večerník do Otinovsi opět vypravil…

V Otinovsi kolem poledne všedního dne panuje klid, jen občas tudy projede auto. Stejný tu panoval před více jak třemi týdny, když jej náhle dramatickým způsobem přehlušil obří výbuch. „Bydlím v Nivě a úplně se mi otřásla okna. Zrovna ten den ve vojenském prostoru probíhalo cvičení, říkala jsem si, co ti vojáci zase blbnou,“ zavzpomínala, žena, kterou potkáváme před domem, v němž došlo k výbuchu. Právě v něm panuje čilý stavební ruch, který lehce narušuje jinak ospalou atmosféru obce. Řemeslníci aktuálně pracují hlavně na poničené střeše garáže, v níž došlo k explozi, pustili se však i do vedlejšího rodinného domu.

 

Ukazuje se, že žena je maminkou jeho majitelky. „Koupila jsem dům kdysi dceři a oni si ho s mužem pěkně opravili. A teď se to musí rekonstruovat znovu, bydlet se v tom nedá, dcera se s dětmi musela přestěhovat do Prostějova,“ prozradila že dále Večerníku s tím, že aktuálně je nejdůležitější postarat se o to, aby nezatékalo do garáže. „Musíme spěchat, co nevidět má prý začít sněžit. I déšť bude velký problém. Dům už střechu má opravenou, ale vevnitř je opravdu dost poničený, nejde v něm ani zatopit,“ nastínila žena, která si uvědomuje, že s ohledem na vzpomínky na mrtvého muže a tatínka, nebude návrat pro celou rodinu vůbec snadný. „Dcera mi říkala, že nebýt dětí, tak by to nejraději prodala. Vnuk pořád říká: to nevadí maminko, tatínek to opraví. Jenže ten už to bohužel nikdy neopraví... Právě pro vnuka je smrt tatínka nejhorší, byl na něj hodně fixovaný,“ svěřuje se žena a je vidět, že musí přemáhat bolest.

Podle svých slov je vděčná za uspořádání veřejné sbírky. „Problém je, že peníze dcera dostane asi za rok. Ale ona by je potřebovala hned! Také je potíž sehnat řemeslníky a materiál. S tím se teď potýkají tady všichni. Naštěstí jí hodně pomohl její bratr, který bydlí kousek odsud,“ nastínila ryze praktické starosti.

Jak se k celé záležitosti postaví pojišťovna, zatím netuší. „My se teď soustředíme hlavně na to, aby se dodělala střecha u garáže a alespoň jedna místnost, kam by se dcera s dětmi mohla vrátit, zbytek se bude dělat postupně,“ rozloučila se s Večerníkem sympatická dáma, jejíž identitu redakce má k dispozici, ale z etiky k pozůstalým ji nezveřejňujeme.

Jak najdete na jiném místě této strany, lidé stále mohou přispívat na transparentní účty, na pomoc pozůstalým se dosud vybralo něco přes 300 000 korun, na pomoc poškozeným pak kolem 130 000 korun.