Jak Večerník s předstihem informoval, proběhla přede dvěma týdny na vrahovickém Sídlišti Svornosti chemická likvidace rozbujelého plevele. Až metr a půl vysoký plevel se objevil v nově vysazených trávnících okolo bytových domů, o čemž jsme již také informovali.

 

Zdejší občané kritizovali magistrát, že v rámci revitalizace sídliště, která se jinak docela povedla, místo trávy okolo domů zasel plevel. „Doma na zahradách by si sami nic takového nevysadili,“ láteřili obyvatelé Sídliště Svornosti na adresu prostějovských radních.

Ještě na začátku srpna náměstek primátora Jiří Rozehnal chlácholil všechny občany tím, že pravidelná seč záhonů nežádoucí plevel postupně zlikviduje sama. Ovšem nestalo se tak. Nedávno se tedy konšelé rozhodli povolat do boje osvědčenou chemii. A právě přede dvěma týdny zde proběhl postřik trávníků prostředky obsahujícími glyfosáty. Večerník tedy chtěl zjistit aktuální vývoj a také to, co si radní od použití chemie v této lokalitě města slibují. Ovšem moc jsme se toho nedozvěděli...

„Od použití glyfosátů na Sídlišti Svornosti si slibujeme odstranění plevele,“ odpověděl velmi stručně Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek prostějovského primátora.

Zajímalo nás, zda už jsou po dvou týdnech na záhonech u domů na Sídlišti Svornosti známy nějaké pokroky a jestli se použitím chemie nezničí kromě plevele i tráva jako taková? „Osobně jsem na místě ještě nebyl, ale na základě našich zkušeností plevel po postřiku brzy zmizí. A cíleně je zničen pouze plevel, nikoliv tráva,“ ujistil Pospíšil.