Jsou tradičním účastníkem jak Burzy práce a vzdělávání, tak Burzy škol. Stánek Střední zdravotnické školy v Prostějově tak pochopitelně nemohl v hlavním sále Společenského domu chybět ani v úterý 29. září. Přímo na místě ředitel „zdarvky“ Martin Mokroš Večerníku sdělil, že účast školy na podobných akcích je v současnosti spíše společenskou záležitostí. O studium v tomto zařízení je totiž zájem až trojnásobný, než může kapacita školy nabídnout.

„Protože Burza práce je něco jiného než Burza škol, vyrukovali jsme dnes tady s letáky nabízejícími náš akreditovaný kurz sanitáře. Ten pořádáme již druhým rokem a vlastně jsme ho částečně převzali od prostějovské nemocnice. Abych byl přesnější, na naší škole organizujeme teoretickou část kurzu, v nemocnici se pak pokračuje částí praktickou. Každý kurz je pro třicet frekventantů, přičemž cena kurzu se pohybuje okolo osmi a půl tisíce korun za jednoho účastníka. Jedinou podmínkou pro účast v kurzu je očkování proti hepatitidě. A musím říct, že zájem je obrovský z řad mladých i starších lidí,“ nechal se slyšet Martin Mokroš, ředitel Střední zdravotnické školy v Prostějově. Jak vzápětí dodal, tento tradiční prostějovský ústav využil nabídky zúčastnit se letošní Burzy práce a vzdělávání, byť se více soustředí na jinou akci – Scholaris. „Jsme tady rádi, protože zde máme své sociální partnery, například prostějovskou nemocnici. Můžeme tak prokázat kontinuálnost, že po studiu dotyčný nejde na pracovní úřad, ale rovnou do zaměstnání do nemocničního prostředí. Anebo pokračuje ve studiu na vyšší odborné škole v Přerově či na různých zdravotnických nástavbách v kraji,“ doplnil Mokroš, který si zároveň pochvaloval, že o studium na „zdravce“, je nebývalý zájem. „Řeknu vám to asi takto! Pro nás je v posledních letech účast na pracovní nebo školní burze spíše společenskou událostí. Od doby začátku koronavirové krize totiž registrujeme velký převis zájemců, které při přijímacím řízení ani nestačíme uspokojovat. Je to způsobeno tím, že společnost během covidu viděla, že jediné střední zdravotnické školy fungovaly i nadále a nebyly uzavřeny. A studenti nezůstávali doma nebo v lavicích, ale pracovali tam, kde bylo nejhůře. Tedy v nemocnicích, domovech seniorů, sociálních ústavech a podobně. Bojovali s covidem i tím, že pomáhali v testovacích nebo očkovacích centrech, přímo v první linii,“ zdůraznil ředitel SZŠ v Prostějově s tím, že kapacitu by zaplnil až trojnásobně.

 

Ohlédnutí za 6. ročníkem akce BURZA PRÁCE a VZDĚLÁNÍ najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 16. října