Ani zvýšený poplatek za jednoho obyvatele Prostějova nezabránil tomu, aby se celkový dluh vůči městské pokladně opět nezvýšil. Ne všichni občané totiž poctivě platí každý rok vždy do konce června poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Ten se v roce 2023 po dlouhých letech zvýšil z 600 na 792 koruny. A zatímco letos se ještě na magistrátu počítá, kolik se vybralo a kdo povinný poplatek nezaplatil, Večerník disponuje číslem z konce roku 2022. Město Prostějov v tu dobu vykazovalo pohledávky za občany za odpad ve výši 18 115 472 korun. Dluh obyvatelstva se tak oproti roku 2021 zvýšil o jeden a půl milionu korun!

Prostějované jsou povinní rok co rok do konce června zaplatit radnici každoroční poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu. Letos se poplatek zvýšil na 792 korun. Přestože v tuto chvíli není ještě přesně sečteno, kolik se vybralo a kdo opět nezaplatil, prvními údaji už magistrát disponuje.

„Zatím mohu sdělit jen tolik, že místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství zaplatilo k dnešnímu dni sedmasedmdesát procent poplatníků. V současné chvíli chybí vybrat částku necelých sedm a půl milionu korun,“ prozradil Večerníku aktuální průběžné údaje z letošního roku náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko), v jehož gesci jsou komunální služby.

Z těchto údajů je ovšem znovu patrné, že celkové pohledávky města po roce 2023 opět vzrostou. „Občané jsou upozorňováni na platbu za odpady v Radničních listech, opakovaně i na stránkách města či facebookovém profilu. V blízké době chceme zavést upozornění na nedoplatek prostřednictvím SMS či e-mailu u místního poplatku za obecní systém odpadového hospodářství u fyzických osob přihlášených v obci,“ uvedl náměstek.

Podle Jiřího Pospíšila činí každoroční nedoplatek za odpady okolo jednoho a půl milionu korun. A zdá se, že letos nepomůže snížení nedoplatku ani skutečnost, že poplatek je vyšší o 192 korun než v předešlých letech. „Poplatníci jsou seznámeni se skutečností, že se místní poplatek za obecní systém odpadového hospodářství ve městě Prostějově nezvyšoval po dobu deseti let. I na základě toho jsou poplatníci stále ochotni platit poplatek, nesetkáváme se s velkou mírou nevole,“ zareagoval Pospíšil s tím, že prostějovský magistrát každoročně na odpadové hospodářství doplácí „hříšné“ peníze. „Za rok 2022 byly příjmy z poplatku od Prostějovanů celkem 23 620 745 korun, celkové náklady města však činily 55 523 479 korun po odečtení smluvních odměn. Takže doplatek města činil 22 270 249 korun,“ uvedl jako názorný příklad náměstek primátora Statutárního města Prostějova.

Večerník také zajímalo, zda je ve hře další jeho navýšení. Dluhy občanů vůči městu totiž každoročně rostou. „O budoucí výši poplatku budeme v radě města a na zastupitelstvu jednat s tím, že jeho zvýšení je skutečně ve hře! A co se týká výše pohledávek města za občany, musíme samozřejmě jednat s péčí řádného hospodáře. Proto nedoplatky je nutno vymáhat, což se bohužel děje i prostřednictvím exekutora,“ sdělil Jiří Pospíšil, kterého jsme se ještě zeptali na stále ožehavé téma, kterým je celková budoucnost odpadového hospodářství v Prostějově. „V tuto chvíli jsou na stole dvě řešení, jednak možnost recyklačního zařízení na bázi plazmového zplyňování, které se řadí k těm nejmodernějším a nejekologičtějším řešením. Druhá možnost je likvidace odpadů prostřednictvím výroby tuhých alternativních paliv, takzvaný TAP. Zastupitelstvo se do budoucna musí rozhodnout, ke které variantě se přikloní, která varianta bude pro občany a pro město nejvýhodnější,“ uzavřel toto téma náměstek primátora pro komunální služby.

 

43 odpady graf