Minimum vody a ryby plácající se v bahně. Právě takový značně neutěšený obrázek se v úterý 24. října naskytl jednomu z obyvatel Prostějova, který se procházel kolem mlýnského náhonu nedaleko hvězdárny v Kolářových sadech. Další z občanů již dříve upozorňovali na to, že po koupeli v rybníčku u hvězdárny byli psi stiženi střevními a kožními problémy. Za úbytkem a zhoršením kvality vody v náhonu aktuálně stálo probíhající bagrování na jeho horním toku. Do záchranného odlovu se hned minulou středu pustili prostějovští rybáři. I ti však upozorňují na fakt, že strouha by i přímo v parku potřebovala odbahnění.

Když o někom řekneme, že se cítí jako ryba na suchu, rozhodně nebude prožívat právě nejlepší okamžiky svého života. Podobně by se mohlo říci, že se někdo cítí jako ryba v bahně.

Šel jsem se projít do Kolářových sadů a v rybníčku u prostějovské hvězdárny jsem objevil štiky, hrouzky a další ryby, jak se plácají v bahně. Mlýnským náhonem v tu chvíli protékalo velmi málo vody, všechno bylo totálně zabahněné. Několik z ryb jsem se snažil popostrčit do míst, kde by mohly aspoň trochu plavat,“ popsal pro Večerník Miroslav Macík, který následně kontaktoval prostějovské ochránce přírody. Přes odbor životního prostředí prostějovského magistrátu podnět doputoval až k rybářům, kteří hned následující den provedli odlov. „Bylo to hodně složité, bahna je v náhonu opravdu hodně, sám jsem se při odlovu jednou pořádně vykoupal. Z vody jsem vytáhl něco přes třicet ryb, konkrétně se jednalo o plotice, perlíny, okouny a štiky. Ryby následně putovaly do nedalekého Drozdovického rybníka,“ popsal Večerníku jednatel prostějovských rybářů Pavel Müller.

Potok se v Krasicích bagroval

Nedostatek vody byl způsobem právě odbahňováním potoka, který přitéká do Prostějova ve směru od Mostkovic. Jeho bagrování probíhalo od 25. září v Domamyslicích, Čechovicích a Krasicích, kvůli němu byla hladina snížena na minimum. „Pokud mám informace, tak by měli v těchto dnech s bagrováním skončit a voda by zase měla téct normálně,“ dodal Pavel Müller s tím, že odbahnit by si určitě zasloužil mlýnský náhon i v Kolářových sadech. „Nejhorší situace je na kraji parku u našich chovných rybníčků, kde je bahna opravdu neuvěřitelně moc,“ potvrdil Müller.  

„Pes po koupeli zvracel“

Situace s akutním nedostatkem vody v Kolářových sadech by se tak minimálně v průběhu zimy neměla opakovat. Otázkou je, zda dojde i na bagrování mlýnského náhonu, u něhož poslední rozsáhlá revitalizace byla dokončena v roce 2016. Nyní se dříve páchnoucí strouha i s rybníčkem u hvězdárny opět stává terčem kritiky. „Stav, v jakém se nachází teď, je velice tristní a ostudný. Nejenže je v něm neskutečný bordel, ale ten zápach, který se z něj nese, je opravdu katastrofa. Když člověku do jezírka omylem vleze pes, který se chce napít či zchladit, tak si jako bonus odnese kožní či zažívací problémy. Byla jsem svědkem nejednoho případu, kdy pes zvracel nebo mu naskočila vyrážka,“ upozornila Šárka Netesalová.

Bagrování potoka dle odborníků stálo nejen za úbytkem vody, ale i za její zhoršenu kvalitou. „Mlýnský náhon je vodní dílo, které odvádí především povrchové vody z plumlovské přehrady, tudíž v něm nelze ovlivňovat kvalitu vody a množství sedimentů,“ argumentovala vedoucí odboru životního prostředí prostějovské radnice Martina Cetkovská s tím, že magistrát po celý rok zajišťuje běžnou údržbu mlýnského náhonu od hranic s Mostkovicemi až po katastr Kralic na Hané.