Až do konce listopadu budou pokračovat stavební práce před Městským hřbitovem v Brněnské ulici v Prostějově. Vedení prostějovského magistrátu během „Dušiček“ tyto práce zastavilo, aby návštěvníci hřbitova mohli nerušeně uctít Památku zesnulých. Na žádost Večerníku druhý náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal vysvětlil, proč magistrát zahájil stavební investici před hřbitovem v období, kdy bylo jasné, že dojde ke kolizi právě se svátkem Památky zesnulých.

Stavba související s řešením dopravní situace před hřbitovem v Brněnské ulici spojená s úpravami

parkoviště i autobusové zastávky byla zahájena 2. října. V průběhu rekonstrukce byl uzavřen jeden jízdní pruh silnice Brněnské ulice o délce zhruba 100 metrů a zároveň byl ponechán jeden jízdní pruh o šířce 3 metry pro oba směry jízdy. Provoz byl v průběhu celého října řízen semafory.

Mnozí z Prostějovanů od počátku měsíce však zejména na sociálních sítích upozorňovali, že tento termín není s ohledem na blížící se Dušičky právě šťastný. „Blíží se Památka zesnulých, proč to tedy nerozkopat? Začít to dělat na jaře, aby do podzimu bylo hotovo, to by byla nuda,“ komentoval před pár dny na městském facebooku Tomáš R.

Vedení města argumentovalo potřebou využít možnosti čerpání dotací v daném termínu. Možné kolize si bylo dobře vědomo a v reakci na podobné podněty již s předstihem přislíbilo, že v době od soboty 28. října do 5. listopadu nebude provoz dopravy na hlavní komunikaci u hřbitova nijak omezen. Tak se s jistými obtížemi nakonec i stalo.

Město Prostějov získalo na poslední chvíli dotaci na úpravu prostranství před městským hřbitovem. Projekt byl připraven projekčně a práce byly obratem zahájeny. Vzhledem k blížícím se svátkům byly práce rozděleny do tří etap: parkoviště, prostor před hlavní branou a prostor pro autobusovou zastávku. První dvě etapy byly dokončeny před svatodušními svátky a parkoviště bylo zprovozněno již v pátek 27. října,“ vysvětluje Jiří Rozehnal (ANO 2011), druhý náměstek prostějovského primátora.

Začátkem pracovního týdne se přesto těžká technika před prostějovský hřbitov opět vrátila. „V úterý byla situace vůbec nejhorší, semafory zmizely, omezení však zůstalo. A tak si řidiči museli sami na dálku signalizovat, kdo právě pojede a kdo bude naopak čekat. Od středy už ale byla doprava plynulá,“ vysledoval Miroslav Zatloukal, který kritizoval zejména fakt, že lidé přijíždějící k hlavní bráně nebyli informovaní o tom, že mohou zaparkovat i na novém parkovišti na druhé straně hřbitova.

Třetí etapa rekonstrukce týkající se prostoru nové autobusové zastávky byla rovněž pozastavena s výjimkou tří hodin dopoledne v úterý 31. října z důvodu nutnosti položení vsakovacího materiálu. V žádném případě nebyl omezen vjezd či výjezd ze zprovozněného parkoviště u hřbitovní zdi směrem od D46,“ odmítá problémy Rozehnal.

Opětovně třetí etapa pokračuje od 6. listopadu včetně omezení provozu a použití světelné signalizace. „Během prvních dvou etap bylo třeba řešit nestabilní podloží z důvodu vyústění odvodnění, zřejmě z doby před rokem 1989, a také odtěžit mnohonásobně větší objem nosných vrstev. Děkuji touto cestou všem za trpělivost a respektování dopravního značení během prací, omlouváme za přechodné komplikace“ uzavřel Jiří Rozehnal.