Možná si občané ještě vzpomenou… O závažné dopravní nehodě, kdy senior za volantem osobního auta doslova „sestřelil“ ženu jedoucí na skútru, Večerník obsáhle informoval. Srážka, která skončila vážným zraněním ženy, se stala v pátek 8. září ráno na křižovatce ulic Hacarova a Josefa Lady v Prostějově.

Řidička motocyklu přežila jen díky tomu, že okolo na první pohled hrůzné události šly zrovna do školy dvě studentky Střední zdravotnické školy Prostějov a do práce mířila profesionální nemocniční zdravotní sestra. A právě tato trojice obdržela minulé pondělí 13. listopadu medaile primátora Statutárního města Prostějov za záchranu lidského života. A rozhodně si to zaslouží.

Oceněné budoucí zdravotní sestřičky Michaela Zajíčková a Kateřina Mezuliánková i už zkušená sestra Martina Iránková, mimochodem též absolventka prostějovské „zdravky“, se podílely na resuscitaci ženy, která byla účastnicí dopravní nehody, již nezavinila. Jimi zajištěná první pomoc zachránila v opačném případě zbytečně zmařený život.

Statečným dámám bych chtěl udělením medailí vyjádřit hlubokou úctu a poděkování. Myslím, že ne každý by byl schopen se takto rychle zorientovat a zasáhnout,“ ocenil primátor František Jura při slavnostním aktu a následném přátelském posezení s oceněnými. „Obě studentky uvažují po maturitě o studiu medicíny a škola jim v této snaze poskytne veškerou možnou pomoc, a to včetně doporučujících dopisů na příslušné fakulty,“ usmíval se Martin Mokroš, ředitel Střední zdravotnické školy Prostějov, který byl na radnici rovněž přítomen.

Když jsem zprávu o nehodě a aktivitě našich studentek zaznamenal, okamžitě jsem je pozval do ředitelny. Musím přiznat, že jsem se neubránil dojetí nad jejich statečností. Ano, řeknete si, je to jejich budoucí práce, ale když se opravdu něco děje, jde veškerá teorie stranou... Jsem zároveň hrdý na to, že studijní ústavy i v této době, kdy je školství systematicky likvidováno ministerskou neschopností, připravují plnohodnotné absolventy ve svých profesích. A je jedno, o jaký obor se jedná. Jsem zároveň rád, že máme podporu Olomouckého kraje a Statutárního města Prostějov. To ocenění beru jako třešničku na dortu a těší mě, že pan primátor tyto medaile udělil. Je to de facto i odraz jeho práce, jelikož je členem školské rady naší školy, tedy dozorového orgánu,“ řekl dále ředitel Martin Mokroš.

Večerníku se podařilo krátce vyzpovídat i dvě mladé hrdinky, bez jejichž pomoci by řidička skútru jen těžko přežila závažná poranění z nehody. „Šly jsme jako každý den touto cestou do školy a nehodu jsme viděly na vlastní oči. Jít možná o pár vteřin dřív, tak jsme se účastníky té nehody staly my dvě,“ poznamenala Kateřina Mezuliánková. „Viděly jsme ležící paní. Běžely jsme tedy k ní a souběžně s námi také ještě jedna paní s pejskem. Dnes víme, že to byla spoluoceněná zdravotní sestra. A pak už to šlo samo. První pomoc a resuscitaci se učíme ve škole, ale tady to bylo opravdu naostro. Jsme rády, že se vše podařilo,“ svěřila se Michaela Zajíčková. „Chceme obě na medicínu, bavila by nás pediatrie nebo všeobecné lékařství, ale musíme zabrat hlavně v přípravě na přijímačky z chemie a fyziky,“ dodaly s úsměvem spolužačky. BRAVO!