Minulé pondělí vpodvečer si cestu do tělocvičny ZŠ v Majakovského ulici ve Vrahovicích našlo na šest desítek obyvatel nejen přímo z Vrahovic, ale i Trpínek a Čechůvek. Právě tito občané měli po tříleté pauze způsobené především koronavirovou pandemií opět možnost „živě“ diskutovat s vrcholnými představiteli radnice, ovšem také s úředníky magistrátu či zástupci městské policie. Zhruba dvouhodinové setkání, u něhož Večerník pochopitelně byl, se neslo v konstruktivní atmosféře. A až na jednu malou výjimku v tělocvičně hlas nikdo jiný nezvyšoval...

Onou výjimkou byla diskuse o rozsáhlé revitalizaci Sídliště Svornosti ve Vrahovicích. „Až na některé menší problémy se zatravněním ploch okolo našich domů se povedla a děkujeme za ni. Problémem ovšem zůstává plocha mezi garážemi v těsném sousedství sídliště, kde se při deštích vytváří doslova jezero, voda nám už teče do garáží. Při revitalizaci sídliště nějakého chytráka napadlo navézt na tuto plochu asfaltovou drť získanou při frézování silnic na sídlišti. Bylo to ale ještě mnohem horší, ta drť už vůbec vodu nevsakovala,“ pronesl pochvalu i stížnost zároveň jeden z mnohých obyvatel Sídliště Svornosti, kteří se pondělního setkání s radními zúčastnili.

„Onu vrstvu asfaltové drti jsme o něco později nechali odstranit, ale celkově s tímto místem nemůžeme jako město nic udělat. Jde o soukromý pozemek a do takových neinvestujeme nikde v Prostějově. Ovšem v tomto případě jsme se chtěli podívat na trativod či vsakovací kanalizaci, a to v rámci druhé etapy revitalizace Sídliště Svornosti. Ale bohužel k té zatím nemůže dojít, protože jak všichni tady víte, kvůli nesouhlasu občanů z bloku 7/15 v čele tady s panem Svobodou nemůžeme v revitalizaci pokračovat. Okolo zmíněného domu tedy dodnes zůstává vše při starém,“ podotkl druhý náměstek primátora Statutárního města Prostějova Jiří Rozehnal.

„Jak ale prosím vás může jeden jediný člověk zastavit rekonstrukci zbývající části sídliště?“ zeptal se další z mužů, který se následně dostal i do krátké slovní přestřelky s Čeňkem Svobodou. Právě on stál v čele bytového družstva i spolku garážníků, kteří ostře protestovali proti městem naplánované revitalizaci. Dodnes jsou tedy okolo bloku 7/15 popraskané komunikace, přímo děsivě děravé chodníky a chybí také parkovací plochy a již zmíněná vsakovací kanalizace. „Jak vidíte, jeden člověk může ovlivnit hodně věcí… Společně s panem Svobodou ale nechtěli revitalizaci i další obyvatelé domu,“ zmínil ještě náměstek Rozehnal.

Prostějovský primátor František Jura vzápětí vyjmenoval stavební investice za desítky milionů korun, které v průběhu posledních tří let ve Vrahovicích proběhly. I podle místních obyvatel se nejvíce povedly kromě již zmíněných oprav na Sídliště Svornosti i revitalizace pivovarského rybníčku, rekonstrukce Vrahovické ulice, výstavba chodníků či stále pokračující budování biocentra na soutoku Romže a Hloučely. „Co se ale týká Romže, tak ta je na několika místech každoročně ucpaná. Často jsem pozorovala pracovníky Povodí Moravy, kteří prováděli sekání trávy na březích koryta nebo vysekávali náletové dřeviny. Nic z toho neuklidili a jak tráva, tak klestí nechali v korytě říčky,“ podala své svědectví žena z Čechůvek. „Zavolám a upozorním na to Povodí Moravy. Oni nás ale zase pošlou takříkajíc do Prčic,“ pokrčila rameny první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

Vrahovičtí občané dále s radními i úředníky magistrátu probírali neutěšený stav chodníků v ulicích Mikoláše Alše nebo Čs. armádního sboru, nebezpečnou situaci pro chodce směřující k vrahovickému nádraží, nedostatek parkovacích ploch u hřbitova, problémy s chybějícími nádoby na tříděný odpad a mnohým lidem vadil také hluk nesoucí se celou příměstskou čtvrtí během letních akcí na fotbalovém hřišti. „Musíte opakovaně volat městskou policii. Pokud hlídky budou na hřiště jezdit často, pořadatele akcí to odradí od rušení nočního klidu,“ nabídl primátor Jura s úsměvem jeden z receptů, jak tento problém řešit.

Zhruba dvouhodinové setkání bylo pro obě strany přínosné, navíc představitelé magistrátu občanům Vrahovic, Trpínek a Čechůvek na závěr zdůraznili, že si jejich podněty zaznamenali a určitě je budou řešit. „Věřím, že se nám tady u nás bude žít dobře. Říkám u nás, protože i já jsem Vrahovičák,“ připomněl své stálé bydliště primátor František Jura.