Během preventivní akce zdravotníci v rámci testů změřili 112 návštěvníkům glykemií, u 5 z nich byly odhaleny zvýšené hodnoty nad 5,7 mmol/l. „Všichni návštěvníci, u kterých byly naměřeny vyšší hodnoty glykemie, byli odesláni na další odborné vyšetření, zároveň absolvovali úvodní konzultaci s nutričními terapeuty,” uvádí Lenka Prokopová, sestra z edukačního centra pro diabetiky Nemocnice Prostějov.

Od prvních statistik, které se evidují od roku 1960, čísla diabetiků rostou. V současné době je podle dostupných dat v ČR zaznamenáno více než milion lidí s tímto onemocněním a podle odhadů odborníků může v roce 2030 číslo přerůst i 1,3 milionu.

„Cukrovka je plíživý nepřítel, který vás nebolí a zpočátku probíhá zcela bez jakýchkoliv příznaků. Mnohdy se na onemocnění přijde náhodně, při preventivních prohlídkách u praktického lékaře. V případě, že ale lidé preventivní vyšetření podceňují a na kontroly nechodí, přichází tato diagnóza s již rozvinutými příznaky nadměrné žízně, močení, hubnutí, zhoršení zraku, ztráty energie, nechutenství a někdy i s kolapsovým stavem,“ vysvětluje Lenka Prokopová, edukační sestra centra pro diabetiky Nemocnice AGEL Prostějov.

Nezdravá strava, málo spánku či pohybu, navýšení stresu a kouření výrazně přispívají ke vzniku diabetu, a to dnes napříč věkovými skupinami. Do rizikové skupiny patří nejen lidé nad 40 let, ale také malé děti, pro něž byl dříve typický diabetes 1. typu. Změnou stravovacích návyků, nedostatkem pohybu a přítomností nadváhy a obezity se však u dětí stále častěji rozvíjí i diabetes 2. typu. Také pandemie covid-19 a lockdowny, které s ní souvisely, výrazně změnily životní styl značné části populace všech věkových kategorií. I v této souvislosti se počet nově zjištěných diabetiků navyšuje.

„Každý člověk by měl dbát na prevenci diabetu a nezvyšovat si tak jeho riziko. Pro začátek stačí dodržovat zdravý životní styl, nekouřit, pít neslazenou vodu, mít pravidelný pohyb a v neposlední řadě nezanedbávat již zmiňované preventivní zdravotní prohlídky,“ vzkazuje Prokopová.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & ZDRAVÍ najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 20. istopadu