Městský kamerový systém je v Prostějově budován a modernizován již přes dvě desetiletí, po stejnou tak dohlíží na pořádek nejen na silnicích a rizikových místech. I v letošním roce došlo k jeho dalšímu rozšíření a modernizaci. Po celou dobu fungování je přitom zcela logicky ve správě městské policie, na jejímž operačním středisku jsou on-line náhledy a záznamy z kamer nepřetržitě 24 hodin denně monitorovány.

Pro rok 2023 byly na projekty modernizace MKDS a vybudování dalších kamerových míst získány státní účelové dotace z Programu prevence kriminality na místní úrovni Ministerstva vnitra ČR a současně i z rozpočtu Olomouckého kraje.

Celkem prostějovský magistrát letos vynaložil v souvislosti s kamerami částku téměř 2,5 milionu korun, z toho získané dotace na projekty činily přes 1 000 000 korun. „Současný systém obsahuje osmačtyřicet pevných kamer, dalších dvanáct je mobilních s možností přemísťování na místa podle aktuální prioritní potřeby pro monitoring veřejného prostranství k zabezpečení dohledu nad veřejným pořádkem, jehož zajištění je hlavním úkolem městské policie,“ vyjádřil se o aktuálním počtu a stavu kamer v Prostějově ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík. „Případně jsou mobilní kamery využity ve spolupráci s Policií ČR v místech, kde monitoring není zajištěn pevným bodem, ale z důvodu potřeby nejen dohledu nad veřejným pořádkem je dohled tohoto místa nezbytný,“ přidal.

Díky dotacemi podpořenému projektu došlo v letošním roce k výměně hlavního serveru MKDS, neboť vzhledem k velkému zatížení streamy z kamer ve vysokém rozlišení již nebylo možné dále pracovat na původním serveru. „Současně tímto projektem, díky získaným dotacím a finančnímu podílu z rozpočtu města, byly vybudovány dva nové kamerové body s instalací multifokálních kamer, a to v ulici Jana Zrzavého – Kpt. Otakara Jaroše a Křížkovského – Demelova. Modernizovány pak byly dva stávající kamerové body Žižkovo náměstí – Hradební a Janáčkova – Pražská u hlavního nádraží včetně instalace multifokální kamery s PTZ integrovanou kamerou a instalací 4K kamery,“ doplnil konkrétně šéf prostějovských strážníků.

V předchozích letech byla vybudována I monitorovací pracoviště i pro Policii ČR s možností on-line náhledů a přístupů k záznamům z kamer. Policie ČR získala v rámci projektů prevence kriminality ve městě Prostějově několik počítačů pro analytickou činnost a v roce 2023 bylo na těchto policejních pracovištích zpracováno více jak 200 událostí. „Městské policii slouží kamerový systém především pro odhalování a řešení přestupkového jednání, k monitoringu a současně i on-line dohledu nad veřejným pořádkem,“ zopakoval Šebestík.

Při dohledu v místě kamerového bodu pak v případě narušení veřejného pořádku jsou strážníci ještě před příjezdem na místo seznámeni prostřednictvím operátora s průběhem události na monitorovaném místě. Kamerový systém často slouží i k odhalení „toho, co se nestalo“, tedy k odhalení falešných oznámení, jako například nahlášení fyzického napadení, ke kterému ale nedošlo – ohlašovatel si zranění přivodil vlastní vinou, což bylo následně odhaleno právě kamerovým záznamem.

Data z kamer jsou přenášena pomocí vlastní vybudované datové rádiové sítě, šifrovaným přístupovým bodem přes operátora telefonních služeb, případně pomocí optických vláken ve vlastnictví magistrátu, což představuje pro město nulové náklady na provoz této sítě. „V závislosti na dotační podpoře, která ale má být pro rok 2024 výrazně krácena, a schváleným finančním prostředkům města, je plánována další obnova a rozšíření stávajícího MKDS, a to včetně pořízení dalších mobilních kamer, které by měly být umístěny na místech s omezeným datovým připojením. To ale neznamená, že mohou být nasazeny na jakémkoliv místě, není tomu tak, protože potřebují napájení z elektrické sítě a instalační sloup,“ přidal na toto téma Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.