Na dílčí změnu v dopravním systému Prostějova si budeme muset zvyknout všichni řidiči. A podle všeho už od února! Zjednosměrnění provozu v Mlýnské ulici navrhli podle radních samotní podnikatelé působící právě v této ulici. Prostějovští konšelé jim vyhověli. Nyní se ovšem jiní obyvatelé uvedené lokality proti zavedení jednosměrky bouří. Ovšem jak Dopravní inspektorát Policie ČR, tak odbor dopravy prostějovského magistrátu a v poslední řadě i Rada statutárního města Prostějova už své rozhodnutí nechtějí měnit. Vše podle zmíněných orgánů prošlo důkladným schvalovacím procesem.

 

 V posledních letech došlo v Prostějově ke zjednosměrnění provozu hned v několika ulicích, ovšem zřejmě nikdy žádná jednosměrka nepřinesla takové emoce jako ta v Mlýnské ulici. Na jedné straně si ji zdejší lidé přejí, na druhé ji zavrhují a hodlají proti rozhodnutí města protestovat. Čert se v tom vyznej... „Rada města o tom rozhodla už v prosinci, rozhodnutí nabude právní moci v únoru,“ uvedl minulou středu na tiskové konferenci rady města primátor František Jura. „Podle dopravního inspektorátu totiž komunikace v Mlýnské ulici nesplňuje parametry pro umístění vyhrazených parkovacích míst, je příliš úzká. Podnikatelům tak vznikaly problémy s ohledem na zásobování. Dalším problémem je vjezd vozidel integrovaného záchranného systému při obousměrném provozu a se zaparkovanými vozy po jedné straně komunikace se pro ně ulice stala neprůjezdnou,“ vysvětluje už na první pohled jasný argument pro zavedení jednosměrky primátor František Jura. Otázkou ale je, proč tři desetiletí obousměrný provoz v Mlýnské ulici v Prostějově nikomu nevadil a k nějakým nehodám nebo jiným dopravním problémům zde takřka nedocházelo. „Novely zákonů přinesly nová pravidla a nové technické parametry pro bezpečnost v dopravě,“ podotkl náměstek primátora Jiří Rozehnal s tím, že jednosměrka v Mlýnské ulici by měla vejít v platnost na začátku února.  

Od uvedené doby tedy bude příjezd do Mlýnské ulice možný pouze ze směru od Palackého ulice. Vzhledem k vyhrazeným parkovacím místům pro firmy i živnostníky po pravé straně ulice bude tedy zajištěna větší bezpečnost, auta v protisměru se nebudou muset složitě vyhýbat. Jenže... Do Mlýnské ulice se tím pádem nedostanete ze směru od Drozdovic nebo ze Šmeralovy ulice. „Řidiči jedoucí právě z těchto směrů to budou muset objet přes celé město, otočit se na rondelu buď v Plumlovské ulici nebo u zámku a vrátit se zpátky do Palackého ulice, odkud budou moci konečně odbočit do ulice Mlýnské. To je opravdu hodně zvláštní,“ svěřil se Večerníku se svým poznatkem František Dopita z Prostějova. Další lidé, a tentokrát přímo obyvatelé Mlýnské ulice, sepisují protestní petici. „Oznámení o návrhu na zjednosměrnění ulice bylo na úřední desce města zveřejněno 4. ledna, máme tedy 30 dnů na podání písemné námitky. Námitku podáme v nejbližších dnech, protože jsou dotčena naše práva, povinnosti a zájmy. Pro mě to mimo jiné znamená objíždět půl města, abych se dostal k vlastnímu domu,“ nechal se slyšet například Zdenek Vystavěl.

Naopak zjednosměrněním Mlýnské ulice by měla být zachována všechna parkovací místa. „Lidé si   mohou požádat o vyhrazené stání, které v centru Prostějova ročně vyjde na 12 tisíc korun,“ uvedl primátor František Jura.