Nese jméno bývalého mechanika české cyklistické reprezentace. On sám však má s tátou vleklé spory a s rodinou se nestýká. Od cyklistiky se vydal na úplně jinou dráhu. Po návratu z vězení a čtyřech letech na svobodě se společně se svojí družkou Helenou Šicovou svévolně ubytoval na chatě svých prarodičů v Klužínku na Konicku. Z ní pak v ukradeném karavanu odvezli drahocenný porcelán a celou řadu dalších věcí. Uplynulé úterý 6. února kvůli tomu pár stanul před prostějovským soudem.

 

Urostlý Richard Šmída pochází z cyklistické rodiny. Na chalupě svých prarodičů v Klužínku strávil podstatnou část dětství. S ostatními chlapci lítal po dědině a nadělal nejednu klukovinu. V těch bohužel pokračoval i v době, kdy byl dospělý. Mimo mnoha dalších průšvihů se na chatu opakovaně bez dovolení vracel, občas tam bral třeba „holky z Fiesty“, jindy se do ní vloupal jen proto, aby s kamarády oslavil své 18. narozeniny. Jeho poslední návrat z konce loňského února se mu však stal osudným.

Sportovci na dně

Z Brna do Klužínku dorazil se svojí tehdejší přítelkyní Helenou Šicovou. I ona byla v mládí velmi dobrou sportovkyní, vystudovala školu pro žokeje a závodně se věnovala parkuru. Její život ovšem zásadním způsobem poznamenaly drogy. Kvůli nim přišla i o svoji nyní už devítiletou dceru, která je prakticky od svého narození v péči prarodičů.

Oba bývalí sportovci skončili na úplném dně. Společně se dali dohromady v malebném areálu Havlišova Mlýna, kde Šicová v té době pracovala. Z něj se v ukradeném karavanu vydali na šílenou jízdu po republice. Ta skončila v Klužínku, což je malá obec na Konicku. Tam Richard Šmída trávil dětství, po divoké hádce se svojí partnerkou jej to tam táhlo. Dorazili z Brna a ubytovali se zhruba na tři dny. Aby se dostali dovnitř, museli rozbít okno od kuchyně. Dál už se nijak neskrývali. Před odjezdem sbalili drahocenný porcelán, obrazy, kříže a další cennosti. Pak odjeli na jižní Moravu, kde vynosili ukradené věci do kůlny. Netrvalo dlouho a sbalila je policie.

Utíkala před vězením

Helena Šicová následně putovala do vězení, kam měla již před časem nastoupit. „Krátce před naším odjezdem jsem se dozvěděl, že moje babička je vážně nemocná. Rodina mi měla vyplatit 400 tisíc z dědictví, kterého jsem se kvůli svým dluhům vzdal. Myslel jsem, že si to tímto způsobem vyberu, ale byla to chyba. Prostě jsem tu chatu vybral. Babičce, která jako jediná z rodiny se mnou ještě mluvila, jsem se už omluvil,“ vyjádřil se u soudu Richard Šmída, který svoji vinu přiznal.

Z celého lupu toho pár moc nezískal. „Dostal jsem tři tisíce za obrazy a tři tisíce jako zálohu za porcelán Rosenthal, za který bych normálně mohl získat třeba i 80 tisíc,“ svěřil se Šmída, s nímž se spoluobžalovaná kvůli jeho chování již rozešla.

Věděla, že krade?

Během úterního hlavního líčení soud velmi podrobně zjišťoval, zda spoluobžalovaná Šicová věděla, že její tehdejší partner chatu svých prarodičů vyloupil, či nikoliv, také nakolik „významná“ byla její pomoc. Ani po několika hodinách však rozsudek nepadl. Obžalovaný Richard Šmída se totiž odvolal proti rozsudku, jímž jej soud za krádež karavanu poslal na 18 měsíců do vězení. Soud proto musí vyčkat, až bude rozsudek pravomocný. Hlavní líčení tak bylo odročeno.