Myslel to vážně, nebo to bylo jen blábolení muže, jemuž absolutně chybí sebeovládání? Zlodějíček Norbert Procházka (36) z Pěnčína v úterý 13. února u soudu ztropil nevídané „divadlo“.

Nejenže jej po úvodním bouřlivém entrée musela odvést justiční stráž, aby se uklidnil a hlavní líčení mohlo začít. Ještě horší to bylo po vynesení rozsudku, kdy si neodpustil narážky, které by bylo možné považovat za vyhrožování soudci Petru Vrtělovi.

 

Osmkrát trestaný Norbert Procházka si v minulosti ve vězení odseděl bezmála deset let v kuse. Odsouzen byl nejprve na 2,5 roku za krádeže, nedal si však pokoj a za následnou závažnou loupež dostal dalších sedm let. Na svobodu byl propuštěn v roce 2019.

Azyl našel v Pěnčíně, kde bydlel se svojí družkou. Jejich soužití bylo provázeno velkým množstvím hádek, u nichž často zasahovala i policie. Vše se však řešilo pouze jako přestupky. Kvůli opakovaným krádežím však již stanul před prostějovským soudem, který jej opět poslal do basy.

Procházkův návrat do vězení začal relativně nenápadně. Na benzínce OMV v Plumlovské ulici našel dvě platební karty. Z jedné z nich se mu podařilo nakoupit za 322 korun. Když to zkoušel dál, byly karty již zablokované. Za to byl odsouzen ke 250 hodinám veřejně prospěšných prací. Stačilo tedy, aby si svůj trest odpracoval. Jenže to se v jeho případě ukázalo jako nepřekonatelný problém. Nakonec zvládl odpracovat pouhopouhých 12 hodin a pak místo práce začal raději fetovat a krást. Kradl v Lidlu, a to hned ve všech třech jeho prostějovských prodejnách. Kromě nářadí z něj nápadně často bral i drahý karibský rum Dos Maderas. Krádeže se mu dařily, z pěti případů byl chycen pouze jednou, v dalších čtyřech případech jej usvědčily až bezpečnostní kamery.

Dalších 8 měsíců

Kolem Vánoc došla trpělivost i jeho družce a její rodině, která jej vyhodila na ulici. Tam nepobyl zas tak dlouho, protože kvůli neodpracovanému trestu nastoupil na osm měsíců do vězení. Následně jej dostihly i jeho krádeže v Lidlu. Vzhledem ke kamerovým záznamům neměl Norbert Procházka jinou možnost než se k činům doznat. To ostatně učinil a prohlásil vinu. Za to byl do vězení odsouzen na dalších 8 měsíců. „Obžalovanému přitěžuje jeho trestní minulost a předchozí odsouzení. Jako jedinou polehčující okolnost vidím jeho doznání, pokud by toho nebylo, byl by trest o 4 měsíce delší,“ konstatoval soudce Petr Vrtěl.

Výhružky na závěr

Na to prchlivý Norbert Procházka reagoval po svém. „Vzdávám se práva na odvolání, už se s vámi tady nechci víckrát vidět. Mně se nemůže stát, že by mi shořelo auto,“ prohlásil směrem k soudci, u něhož rovněž neurčitě naznačoval, že ví, kde bydlí, a že by nebylo nic zvláštního, pokud by se třeba potkali u Hloučely. Vzhledem k tomuto nevídanému závěrečnému extempore si státní zástupce ponechal lhůtu pro možnost odvolání a zpřísnění trestu.