Odstavování nepojízdných vozidel se v ulicích Prostějova stává pro řadu řidičů adrenalinovým sportem. Odstavím, odejdu, někdy pro jistotu odstraním i „espézetku“ a hledejte si mě. Pracovníkům magistrátu pak nezbývá než se po nich složitě pídit a opakovanými výzvami je nabádat k nápravě. Mnohdy ale nezabere ani to. Pak je načase autovraky odtáhnout z ulic. Koncem ledna se tak na odstavném parkovišti firmy PV-Recyklace ve Vrahovické ulici ocitly hned tři.

Prvním „klientem“, který skončil na korbě nákladního auta, byl stříbrný Opel Astra registrační značky 7M3 4738. „Vůz dlouhodobě parkoval na náměstí E. Husserla. Stejný osud potkal i červenou Škodou Felicia registrační značky 4M9 2148 odstavenou na Husově náměstí před domem číslo 69 a stříbrnou Škodou Octavia registrační značky 3M1 2233, kterou majitel odstavil v Kotěrově ulici před domem číslo 4,“ informovala Večerník Alexandra Klímková, vedoucí odboru správy a údržby majetku města prostějovského magistrátu.

Magistrát nechal uvedené autovraky odtáhnout pod dohledem strážníků městské policie. „Vozidla budou na uvedené ploše odstavena a provozovatelům vydána do tří měsíců. Provozovatel vozidla však musí prokázat své oprávnění k jeho převzetí. Musí tedy předložit technický průkaz, platný občanský průkaz, popřípadě plnou moc a předložit doklad o zaplacení nákladů na odtah a odstavení vozidla statutárnímu městu Prostějov,“ popsala Alexandra Klímková s tím, že náklady na odstranění a odstavení vozidla nese jeho provozovatel a je nutné je uhradit před vydáním odstaveného vozidla. „Náklady na odstranění vozidla činí 1 815 korun a náklady na odstavení vozidla činí 150 korun na den,“ doplnila Alexandra Klímková.

Jak dále vyšlo najevo, uvedená tři vozidla byla odstavena dlouhodobě, neměla technickou prohlídku a jejich majitelé nereagovali na výzvy k jejich odstranění. „Pokud se o vozy nikdo nepřihlásí, s největší pravděpodobností půjdou do dražby, která by městu mohla vrátit alespoň část vynaložených nákladů,“ uzavřela šéfka odboru správy a údržby majetku města.