Všechno jednou končí. Ale že se i u nás bude zavírat jedna tradiční hospůdka za druhou, tak to by mohlo leckoho překvapit. Začátkem letošního února ukončil provoz Hostinec U Posledního haléře.

Přitom pivo se v domě na rohu Brněnské a Okružní ulice čepuje hned od jeho vzniku v roce 1933. Majiteli se však poměrně rychle podařilo najít nového nájemce, a tak vše nasvědčuje tomu, že se provoz tradiční hospůdky podaří obnovit.

Hostinec U Posledního haléře lákal nejen na originální název, ale hlavně na klid, pohodu, dobré pivo a příjemnou obsluhu. Dle svědectví zákazníků však záleželo, na koho jste právě narazili. Pokud jste si navíc chtěli dát třeba džus, mohlo se stát, že jej vůbec neměli.

V minulosti hojně začouzené prostory před zhruba čtyřmi roky prošly rekonstrukcí, poslední dobou přesto hostů ubývalo a od začátku letošního února byla hospoda zavřená úplně. Koncem uplynulého týdne jsme se zajímali, co s nimi bude dál. „Podařilo se nám sehnat nového nájemce, který hostinec chce od začátku března opět otevřít,“ prozradil nám Stanislav Vojáček, majitel domu, v jehož prostorách hostinec funguje.

Toho jsme se zeptali na historii tradičního hostince. „Dům nechali postavit moji rodiče. Dokončen byl v roce 1933 a do půl roku v něm otevřela hospoda. Vznikl totiž na místě přízemní hospůdky, která zde stávala před ním. V roce 1950 došlo k znárodnění, po revoluci nám byl dům vrácen. Od té doby se vystřídali asi čtyři nájemci, hned ten první tady vydržel dvacet let,“ ohlédl se Stanislav Vojáček.  

Jak se bude tradičnímu podniku dařit v dalších letech, se tak teprve uvidí. Faktem je, že mnohé klasické pivnice s mnohaletou tradicí nejen v Prostějově už skončily. Klidu jejich provozovatelů jistě nepřidalo ani lednové navýšení DPH za čepované pivo na 21 procent. Ještě podstatnější je však i změna životního stylu. „Generace chlapů, co vysedávala po hospodách, už pomalu mizí. Lidé utrácejí za jiné věci, nemají problém zaplatit za pivo klidně 80 a za jídlo 300 korun. Stačí si zajít o víkendu na oběd třeba do Koliby, a pokud nemáte rezervaci, tak si tam nesednete. Všechno se zdražilo, ale taky lidé mají více peněz,“ shrnul vývoj na trhu v oblasti gastronomie David Píchal.