V šoku byly pracovnice i zákazníci cukrárny na náměstí T. G. Masaryka, když začátkem uplynulého týdne spatřili ve dveřích neobvyklého zákazníka.

Žlutými hlodáky se na ně zubila chlupatá nutrie! Okamžitě byli přivoláni strážníci městské policie, kteří na místo dorazili i s odchytovými pomůckami.

„Šok! Jedním slovem šok!“ popsala Alena H. (52) neobvyklý zážitek. „V první chvíli by se ve mně krve nedořezal. Hned jsem se rozhlížela, kam vylezu nebo kudy uteču. Ty žluté zuby vypadaly opravdu úděsně,“ dodala žena.

V úvodu minulého týdne měli prostějovští strážníci napilno v jedné z prostějovských cukráren, a to přímo v centru města. Přivolaly je vystrašené prodavačky. Do provozovny totiž vnikla nutrie, jejíž vyceněné zuby působily poměrně děsivě. Vše dopadlo dobře, strážníci zvíře odchytili. Jak ale Večerník zjistil, problém s nutriemi je daleko větší, než by se na první pohled zdálo.

 

Zkušení lovci dravé zvěře

Na místo okamžitě vyrazila hlídka prostějovských strážníků, kteří mají s odchytem zvířat nemalé zkušenosti. „Při příjezdu hlídky se zvíře nacházelo ve vchodu do cukrárny. Strážníkům se celkem rychle podařilo nezvaného čtyřnohého hosta odchytit, přičemž nikdo nebyl při zákroku zraněn,“ sdělila mluvčí prostějovských strážníků Tereza Greplová a dodala: „Následně byla nutrie převezena na služebnu a po výslechu a zadokumentování předána pracovníkům ochrany přírody na Husově náměstí.“

Nebylo to poprvé

Nejde přitom o první případ hlodavce tohoto druhu, který se vydal do prostějovských obchodů. Už loni na podzim řešili zdejší strážníci nutrii, která si vyrazila na prohlídku města a místních krámů.

Houstone, máme problém

Jak Večerník zjistil, tyto naoko úsměvné příhody jsou zřejmě předzvěstí velkých problémů. Jde totiž o nepůvodní druh, který do naší přírody nepatří, je však neuvěřitelně adaptabilní. „Navíc nemá žádné přirozené nepřátele, takže se mu tu skvěle daří,“ prozradil přírodovědec a specialista na vodní faunu Petr Loyka. Podle něj do přírody vypustili nutrie chovatelé, kterým se přestal vyplácet chov na kůži. Nezasáhnou-li včas lovci, mohou nutrie způsobit velkou katastrofu. „Budují totiž nory hluboko pod městem a zcela reálně mohou způsobit zhroucení břehů,“ konstatoval Loyka.

Volejte myslivce

Pokud tedy lidé na nutrie někde narazí, měli by kontaktovat myslivce. Ti mají od roku 2021 povoleno celoročně vybrané nepůvodní druhy živočichů lovit. Kromě nutrií jde například o norka amerického a mývala severního, dále ondatru pižmovou, husici nilskou a psíka mývalovitého.

Setkáni s nutriemi, podobná jako u nás v Prostějově, hlásí v poslední době celá řada měst. V Olomouci se například nutrie běžně pohybují po křižovatkách v blízkosti řeky Moravy, v Kroměříži zase vlezla nutrie do auta a odmítala ho opustit.