Říká se, že zakázané ovoce nejvíc chutná. Ondřej Z. sice teprve nedávno oslavil 23. narozeniny, přesto si už kvůli zakázané vášni stihl pořádně pokazit život.

Nejprve byl odsouzen za ublížení na zdraví a uplynulé úterý 19. března jej senát Okresního soudu v Prostějově poslal na dalších 13 měsíců do vězení za pohlavní zneužití teprve třináctileté dívky. Ondřej Z. (23) se ke všemu přiznal a trest přijal. Soud také přihlédl k okolnosti, že k pohlavnímu zneužívání docházelo v rámci dlouhodobějšího partnerského vztahu založeného na vzájemném citovém poměru, kdy se dívka měla do obžalovaného zamilovat!

 

Sex je všude kolem nás. Hlavně na internetu stále citelněji zasahuje také do života dětí. Těm velice brzy bere nárok na jejich dětství a postupné dospívání. Přestože některé z nich mohou být přesvědčené, že jsou už dávno dospělé, sex s nimi zůstává nejen zakázaný, ale i trestný. Na vlastní kůži to pocítil Ondřej Z., který byl odsouzen za sex s teprve třináctiletou dívenkou. Na celé věci nemohl nic změnit ani fakt, že dlouhodobý intimní vztah měl být ze strany dívky dobrovolný.

Ondřej Z. rozhodně není žádný „andílek“. V minulosti již byl za ublížení na zdraví a výtržnictví odsouzen k deseti měsícům vězení. Trest mu byl nejprve podmíněně odložen, vzhledem k jeho dalšímu způsobu života si jej nakonec musí odsedět. Důležitou roli v tom sehrál i fakt, že během zkušební doby nezaplatil ani pojišťovně, ani poškozenému žádné peníze.

Uplynulé úterý byl obžalován z opakovaného pohlavního zneužívání tehdy teprve třináctileté dívky. Intimní vztah spolu pár navázal před přibližně dvěma lety, trval zhruba celý rok. Přestože z průběhu hlavního líčení byla veřejnost vyloučena, rozsudek již byl veřejný. Jím byl Ondřej Z. za sex s nezletilou poslán do vězení na 13 měsíců. „K polehčujícím okolnostem lze přičíst fakt, že obžalovaný prohlásil vinu. Soud také přihlédl k okolnosti, že k pohlavnímu zneužívání docházelo v rámci dlouhodobějšího partnerského vztahu založeného na vzájemném citovém poměru, kdy se dívka měla do obžalovaného zamilovat. To obžalovaného ovšem nezbavuje zodpovědnosti, ve svých jednadvaceti letech si měl být vědom toho, jaké následky pro něj celá záležitost může mít,“ odůvodnil výši trestu soudce Petr Vrtěl, který upozornil mimo jiné na fakt, že předčasný začátek sexuálního života může u dětí narušit jejich psychický vývoj a v budoucnosti mít za následek mimo jiné nezřízené promiskuitní chování. 

Přestože se obžalovaný na místě vzdal práva na odvolání, rozsudek dosud není pravomocný. Možnost případného odvolání totiž zvažuje státní zástupkyně.