Možná to málokdo z Prostějovanů ví a jen těžko by to některý jedinec dokázal sám přesně spočítat. Dokumenty jsou ale přesné, veřejné osvětlení v Prostějově čítá celkem 5 250 světelných bodů, to znamená pouličních lamp, světelných sloupů v parcích nebo na náměstích. O celou síť veřejného osvětlení se magistrát pečlivě stará a ročně jeho údržba přijde na částku v rozmezí od osmi do deseti milionů korun. Ani placení elektrické energie nevyjde lacino, za rok 2020 dosáhla tato suma bezmála pěti milionů korun.

Podle vedení magistrátu je současné veřejné osvětlení v Prostějově na kvalitní úrovni. „Vzhledem k tomu, že do něj každoročně investujeme na modernizaci a opravy okolo osmi milionů korun, v minulosti dokonce až deset milionů, tak naše veřejné osvětlení je ve velmi dobrém stavu,“ potvrzuje Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek primátora Statutárního města Prostějova, který odpověděl i na další otázku Večerníku, zda je osvětlení dostatečné? „Ano, s rozšířením v zásadě nepočítáme. K němu dochází jen v případech, kdy noví investoři vybudují nové bytové domy a součástí prostoru areálů je i nové veřejné osvětlení.“

V současné době existují různé druhy světelných zdrojů, ovšem v Prostějově se nejvíce využívají sodíkové lampy. Pochopitelně i v tomto případě nás zajímalo, proč? „Protože jsou to standardní světla, která jsou využívána ve všech koutech světa. V minulosti se používalo pouze sodíkové osvětlení, takže i v Prostějově je zatím tento typ nejrozšířenější,“ uvedl Jiří Pospíšil s tím, že naopak modernějších LED svítidel je v našem městě naprosté minimum. „Samozřejmě také postupně na sídlištích v rámci jejich revitalizací zavádíme LED lampy, které se využívají i pro osvětlení cyklostezek. Musím ale zároveň podotknout, že LED zářivky jsou sice modernější, ale finančně náročnější,“ odůvodnil první náměstek primátor jen mizivé procento modernějších světelných zdrojů v rámci celkového veřejného osvětlení.

Magistrát platí ročně bezmála pět milionů korun za energie na veřejné osvětlení. Na těchto nákladech se dá ale ušetřit. „Úspory se dají zajistit modernizací zářivek, to jsou zmíněné LED zářivky, ale také například instalací takzvaných energy saverů, které postupně zavádíme do našeho systému. Energy savery jsou stručně řečeno spořiče energie, dokáží uspořit ročně až patnáct procent elektrické energie,“ vypočítal závěrem dnešního tématu Jiří Pospíšil.

podíl světelných zdrojů v prostějově

Sodík                          95,81 %

Metalhalogen             2,86 %

LED                            1,33 %

Rtuť                            0,00 %

roční spotřeba elektřiny veřejného osvětlení v prostějově

rok                  spotřeba (v kWh)

2018                2 469 854

2019                2 409 344

2020                2 405 359

náklady za energii na veřejné osvětlení v prostějově

rok                  částka (v Kč bez DPH)

2018                3 956 502

2019                4 710 684

2020                4 811 416