Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci, evidoval k 31. březnu 2024 celkem 17 143 uchazečů o zaměstnání. Jejich počet byl o 515 nižší než na konci předchozího měsíce. Podíl nezaměstnaných osob, to je počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let k obyvatelstvu stejného věku, meziměsíčně v Olomouckém kraji klesl o 0,1 procentního bodu na 4,1 %. Podíl nezaměstnaných osob v kraji je nadále o 0,2 procentního bodu vyšší než v celé České republice.

 

K poklesu nezaměstnanosti došlo ve všech okresech Olomouckého kraje. K největšímu absolutnímu snížení počtu nezaměstnaných osob došlo v nejlidnatějším okrese Olomouc (o 184), ale největší procentuální pokles vykázalo Jesenicko (o 4 %). Podíl nezaměstnaných osob vyšší než je republiková hodnota vykázaly tři okresy – Jeseník (6,2 %), Přerov (4,6 %) a Šumperk (4,4 %). Naopak nejnižší byl zaznamenán v okrese Prostějov (3,0 %). „Březnový vývoj nezaměstnanosti odpovídal ročnímu období – na jaře už většinou dochází k poklesu nezaměstnanosti. Nutno ale dodat, že tento pokles nezaměstnanosti nebyl tak výrazný jako v předchozích letech. Například v minulém roce činil březnový pokles téměř 800 osob. Také podíl nezaměstnaných osob byl v minulém měsíci o půl procentního bodu vyšší než vloni touto dobou,“ zdůrazňuje ředitel krajské pobočky v Olomouci Vlastimil Přidal. „Dobrou zprávou je také to, že evidujeme zvýšený počet zájemců o rekvalifikace a kurzy. Jednou z možností, jak si požádat o rekvalifikaci, je přihlášení přes e-shop www.jsemvkurzu.cz. Úřad práce lidem nabízí plnou úhradu rekvalifikačních kurzů či 82 % ceny kurzů digitálního vzdělávání, které si klienti volí přes tento e-shop,“ doplňuje ředitel Vlastimil Přidal.

Celkový počet uchazečů o zaměstnání se sice snížil, ale počet ukrajinských občanů s dočasnou ochranou v evidenci úřadu práce se naopak mírně zvýšil – o 17 na 553 osob. Drtivou většinu (čtyři pětiny) z této specifické skupiny nezaměstnaných tvoří ženy. „Téměř polovina nezaměstnaných ukrajinských občanů v Olomouckém kraji je evidována v okrese Olomouc (266), naopak na Prostějovsku se jedná pouze o 36 osob,“ uvedl Vlastimil Přidal. 

Jednou ze základních podmínek pro úspěšné uplatnění Ukrajinců na českém trhu práce je znalost českého jazyka. „Do jazykových kurzů zaměřených na získání základních nebo pokročilých znalostí češtiny nastoupilo prostřednictvím úřadu práce již 626 ukrajinských občanů, z toho jen v posledním měsíci 98 osob. Občané Ukrajiny mohou využívat i další rekvalifikace, pokud zvládnou výuku v českém jazyce. V 1. čtvrtletí si již podali tři přihlášky do kurzů účetnictví, dvě do kurzů pracovník v sociálních službách a jednu do studia pro asistenty pedagoga,“ vypočítal ředitel Vlastimil Přidal.

Vyšší počet rekvalifikovaných osob v letošním roce není samozřejmě doménou pouze ukrajinských občanů – i ostatní občané využívají mnohem příznivějších podmínek pro absolvování různých rekvalifikačních kurzů. Úřad práce může klientům hradit cenu rekvalifikací plně – a to až do vyčerpání limitu 50 000 korun v posledních třech letech. Klienti si mohou rekvalifikace vyhledávat sami, a to zejména na webu https://www.mpsv.cz/jsem-v-kurzu, odkud se mohou do rekvalifikací i přihlásit. 

Od počátku roku 2024 bylo podáno více než 800 přihlášek do rekvalifikačních kurzů – a to jak od uchazečů o zaměstnání, kteří jsou aktuálně v evidenci úřadu práce a hledají si zaměstnání, tak od zájemců o zaměstnání, kteří mohou být zaměstnaní, studovat, být na rodičovské dovolené, v důchodu, podnikat a podobně. „Dále klienti mají zájem o digitální vzdělávání, například rekvalifikace základy obsluhy osobního počítače, pracovník grafického studia, personalista, lektor dalšího vzdělávání, realitní zprostředkovatel, čtení a kreslení technické dokumentace, obsluha CNC obráběcích strojů, nákupčí pro internet, multimédia a nová média, o vzdělávání zaměřené do oblasti zdravotnictví, například sanitář, zubní instrumentářka, řidič vozidla zdravotnické záchranné služby, odborný pracovník v laboratorních metodách nebo osobních služeb, což je kadeřnictví, instruktor fitness, tatér a podobně,“ uzavírá ředitel Krajské pobočky Úřadu práce ČR v Olomouci Vlastimil Přidal.

V uplynulém měsíci došlo k mírnému nárůstu počtu nabízených volných pracovních míst, a to přesně o 82, tedy o 1 %. Olomoucký kraj evidoval ke 31. březnu 2024 celkem 8 033 volných pracovních míst, jejich počet byl o 311 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku.

 

Vývoj nezaměstnanosti v Olomouckém kraji k 31. březnu 2024

 

Okres                          Celkový počet nezaměstnaných       Z toho žen      Počet volných míst

Jeseník                        1 570                                                  718                  295

Olomouc                    5 855                                                  2 894               3 143

Prostějov                    2 232                                                  1 242               1 166

Přerov                         3 980                                                  2 081               2 344

Šumperk                     3 506                                                  1 654               1 085