Tady by Albert Einstein zajásal. Převést jeho teorie do praxe se bezmála 70 let po smrti slavného fyzika konečně podařilo Turistické sekci Nezamyslických mažoretů. Tato slovutná organizace poslední dubnovou půlnoc uspořádala naprosto unikátní Přechod prostorem a časem z 30. dubna na 1. máje. Něco podobného je v celém vesmíru možné snad jedině v Nezamyslicích.

 

Na podobné experimenty zřejmě musí mít člověk nejen čas a prostor, ale i odvahu! Pokusit se vytvořit čtyřrozměrné kontinuum totiž rozhodně není pro každého! Poslední dubnový den se o to pokusilo přes 40 účastníků pochodu z ulice 30. dubna na ulici 1. máje. Zdánlivě to měli o to jednodušší, že obě ulice na sebe v Nezamyslicích plynule navazují. Zatímco prvomájových ulic je po republice relativně dost, těch dubnových opravdu jen hrstka. „U nás máme ulici 30. dubna odnepaměti. Označuje se tím datum, kdy byly Nezamyslice na konci druhé světové války osvobozeny od německých vojsk,“ vysvětlil starosta Vlastimil Michlíček. 

Zdálo by se tedy, že časoprostorový přesun je v Nezamyslicích o půlnoci z 30. dubna na 1. května hračkou. Ale tak tomu rozhodně není. Všichni účastníci museli dodržovat předem daný scénář, jinak hrozilo, že se časoprostorové kontinuum zhroutí a na místě Nezamyslic zůstane jen „černá díra“. „Vše se mimořádně povedlo, všichni pochopili význam celé akce. Odlišení například dvou po sobě jdoucích fázi občerstvení zajistilo požadavek na moderní trendy ohledně dělené stravy,“ přiblížil lehce intelektuální a těžce recesistický nádech celého setkání Jan Košárek z Nezamyslických mažoretů.

Pozoruhodnou součástí akce pak byly vzpomínky pamětníků, kteří si však prakticky nic nepamatovali. Závěrečným vrcholem ovšem byla dosti dlouhá „chvilka“ poezie, se kterou přispěli mnozí účastníci. „Naslouchat procítěné recitace krátce po půlnoci na křižovatce dvou ulic nás mažorety podnítilo k myšlence uspořádat festival poezie,“ naznačil Jan Košárek nevyzpytatelné cesty zcela výjimečného spolku vyhlášeného nejen svými mažoretními výstupy na hodech, ale také červnovou zimní olymppijádou a silvestrovským plaveckým memoriálem.