Letní brigáda v zahraničí? Mnohým z nás se o takové možnosti dříve ani nesnilo. Dnes už je to ale poměrně dobře dostupná a byrokraticky jednoduchá věc. Láká vás léto v zahraničí? Pak není na co čekat. A pokud máte zájem si přes léto nejen přivydělat, ale také se něco nového naučit, zlepšit jazyk a zažít dobrodružství, je nejvyšší čas zjišťovat informace a začít něco dělat. Ať už student, nebo ne, jestli chcete vycestovat na pár měsíců, šance vždycky je. A možností je spousta.

 

Kdo může vyrazit na letní brigádu do zahraničí?

Brigády v zahraničí jsou ve většině případů omezeny věkem od 18 let. Ačkoliv v ČR může být brigádníkem osoba starší 15 let s ukončenou základní školou, pro vycestování do zahraničí je ve většině případů doporučována věková hranice alespoň 18 let. Zároveň je věková hranice často také podmínkou od zahraničních zaměstnavatelů v inzerátech.

Zahraniční sezónní práce jsou skvělou možností nejen pro studenty, ale také pro páry nebo partu kamarádů, pokud chcete vyrazit ve více lidech. V některých případech je nabízena právě možnost umístění spolu s dalšími lidmi. Je možné, že všichni nebudou vykonávat stejnou práci, ale budou alespoň umístěni do stejného místa (např. hotelového rezortu).

Samozřejmě vždy bude podmínkou to, aby všichni splňovali požadavky pro danou pracovní pozici nebo program.

 

Do které země se vydat na brigádu do zahraničí?

Pod brigádou si nejspíš všichni představíme krátkodobý pracovní úvazek v řádu několika měsíců. Dá se tedy předpokládat, že nebudete chtít cestovat nijak extra daleko a že se budete držet té nejsnazší cesty. Z čehož vyplývá, že pravděpodobně budete chtít hledat práci v zemích EU a EHP.

Zde totiž v naprosté většině případů není potřeba řešit pracovní povolení a vízum. Pokud se pak bude jednat o brigádu do 3 měsíců, pak je vždy třeba nosit s sebou občanský průkaz nebo pas, ale vždy si ověřte, zda je třeba se přihlašovat k pobytu, nebo se registrovat.

Podle země, kam se vydáte, nezapomeňte zkontrolovat pracovní a pobytové náležitosti, které platí pro danou zemi na stránkách europa.eu, na portálu MPSV nebo na oficiálních stránkách daného státního úřadu.

 

Tématickou stranu Večerníku najdete na straně 8 v tištěném vydání ze dne 10. června 2024