Velké budování je tady! A to se neobejde bez pořádných komplikací. Hlavní silnice lemující Masarykovo náměstí v Konici totiž bude od pondělí 17. června zcela uzavřena. Důvodem je kompletní oprava zdejšího vodovodu. Následně se rozběhne dlouho připravovaná celková rekonstrukce náměstí. Do té doby se řidiči na náměstí dostanou. Jak to bude dál, není zatím úplně jasné, jisté je, že už nyní jsou připravena náhradní parkoviště. Největší obavy z uzavírky náměstí přitom mají místní obchodníci. 

 

Potřebná rekonstrukce vodovodu v těchto dnech v Konici už běží. Od příštího týdne však zcela zásadním způsobem zasáhne do života obyvatel ve městě. Důvodem bude úplné uzavření hlavní silnice procházející po obvodu náměstí. Uzavírka je naplánovaná až do 15. prosince, neboť na rekonstrukci vodovodu plynule naváže dlouho očekávaná rekonstrukce hlavního náměstí. Minimálně do doby, než se tak stane, bude náměstí pro auta stále přístupné. 

„Provoz bude z uzavřené komunikace převeden do Karafiátovy ulice, která bude po dobu uzavírky s obousměrným provozem. Příjezd na Masarykovo náměstí bude pro osobní dopravu a zásobování zajištěn ulicí E. Beneše, a to rovněž obousměrně,“ potvrdil aktuálně konický starosta Michal Obrusník.

Parkovat na náměstí se zatím bude

Konické náměstí tradičně lidem slouží také k parkování. Jak to s ním bude dál? „V době uzavírky krajské silnice bude možné takřka normálně parkovat na náměstí jako obvykle. Jakmile bude docházet k omezení parkování v dalších etapách, samozřejmě o tom budeme dopředu informovat. Každý může už nyní nechat automobil na parkovišti za Moděvou, případně je nová parkovací plocha připravena u školy, kam se dá dojet ve směru od hřbitova,“ reagoval Michal Obrusník.

Rekonstrukce poběží i příští rok

Termínově dobře naplánovanou a potřebnou rekonstrukcí vodovodu však stavební práce na konickém náměstí rozhodně neskončí. Naváže na ně plánovaná rekonstrukce celé plochy, která se ve městě připravovala zhruba deset let. „Stanoviště jsme předali už v pondělí 3. června, práce na rekonstrukci náměstí by se měly rozběhnout do dvaceti dnů od tohoto data. Letos by se měly udělat chodníky před Coopem a radnicí, kolem pošty a hlavní silnice. Pokračovat pak budeme i v příštím roce,“ nastínil Michal Obrusník, podle něhož nehrozí, že by se celé náměstí hermeticky uzavřelo. „Vše plánujeme tak, aby obslužnost náměstí zůstala v rámci možností zachována,“ ubezpečil Obrusník.

Obchodníci netají obavy

Největší obavy z dopadu rekonstrukce mají zejména provozovatelé obchodů v centru města. „Jasně že se bojíme, co bude. Pokud se náměstí na celý rok i více uzavře, mám opravdu velký strach z možného úbytku zákazníků. Náhradní parkování je poměrně daleko, je otázkou, zda si k nám lidé najdou cestu. Jiná varianta ovšem asi není možná. Problém je hlavně v tom, že zboží objednávám s ročním předstihem, pokud jej neprodám, bude to pro mě znamenat existenční problém. Na druhou stranu chápu, že se to musí udělat. Takže uvidíme. Přežili jsme covid, snad přežijeme i toto,“ shrnula provozovatelka jednoho z obchodů na náměstí.