Zastupitelstvo na svém únorovém jednání odhlasovalo přidělení dotací organizacím a spolkům zabývajícím se na území Prostějova sociální oblastí. Na pokraji zájmu se však dostala společnost Člověk v tísni, což kritizovala opozice.

„Některým organizacím jsme vyhověli v celém rozsahu jejich žádostí o dotaci, jiným jsme zase jejich požadavky krátili,“ připustila náměstkyně primátora pro sociální oblast Alena Rašková (ČSSD).

Na dva projekty pak společnost Člověk v tísni získala od města dotaci deset, respektive jedenáct tisíc korun, přestože žádala mnohonásobně více. „Chápu, že každý nemůže dostat tolik peněz, kolik žádá, a že se musíme vejít do celkového limitu, který v rámci dotací rozdělujeme. Ovšem Člověk v tísni žádá v prvním případě tři tisíc korun a dostane deset tisíc. Ve druhém žádá o tři sta padesát tisíc a dostane jedenáct. To se mi zdá až moc razantní seškrtání jeho požadavků a je mnohem větší než u ostatních organizací,“ namítal opoziční zastupitel Martin Hájek (Na rovinu!).

„Společnost Člověk v tísni působí více v zahraničí než v České republice. A na území města Prostějova už vůbec nevyvíjí takovou činnost jako ostatní spolky a organizace,“ zdůvodnila škrty Alena Rašková, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov.