Tenhle mladý muž zásadním způsobem přecenil své schopnosti. Přestože se mu nedařilo, choval se nepochopitelně arogantně, načež ve finále nebyl schopný dostát nejen svým závazkům, ale ani elementární lidské slušnosti.

Teprve policejní vyšetřování a následná žaloba u soudu Patrika Michálka trochu umravnily. Bývalý provozovatel prostějovských restaurací Jadran, H Club a La Marco měl uplynulé úterý před Okresním soudem v Prostějově hodně co vysvětlovat.

Šestadvacetiletý Patrik Michálek bydlí s manželkou v Bedihošti, naposledy pracoval jako provozní restaurace na olomouckém výstavišti Flora. Kromě toho také vlastní svoji firmu zaměřenou na catering. V současné době je však i vzhledem k aktuálním restrikcím odkázán na podporu státu pro podnikatele.

To však rozhodně není jeho největší problém. Kvůli exekucím totiž nedávno požádal o osobní bankrot, výše jeho dluhu by se měla pohybovat zhruba kolem 2 milionů korun. Přitom v minulosti v Prostějově provozoval hned tři restaurace. „Asi jsem měl velké oči,“ připustil Patrik Michálek, který se po určitých vytáčkách a následné důkladné poradě se svojí mladou a agilní advokátkou rozhodl ke všemu plně doznat. 

Jadran ve špatných rukou

U prostějovského soudu byl obžalován zejména z toho, že o vybavení v hodnotě zhruba 60 000 korun obral majitele skutečně legendární restaurace Jadran. Ten ji v blízkosti prostějovské tržnice úspěšně provozoval bezmála 30 let. Vzhledem ke svému věku se v létě 2018 rozhodl, že už do ní nebude investovat a pronajme ji svému tehdejšímu zaměstnanci. V tom se však šeredně zmýlil. Patrik Michálek v Jadranu vydržel fungovat necelý rok, při jejím vyklízení si pak odvezl věci, na které prokazatelně neměl právo. Vymlouval se přitom, že do opravy některých z nich investoval vlastní peníze. Přes opakované urgence neměl velice dlouho ani špetku slušnosti, aby se omluvil a vše vrátil. Naopak si změnil telefon a přestal jakkoliv komunikovat. A tak se do celé věci museli vložit policisté a následně i státní zástupce, který na Michálka podal žalobu k soudu. 

Spoléhá na pomoc manželčiny rodiny

Teprve to na neseriózního podnikatele platilo. Do té doby arogantní mladík začal konečně něco dělat. Jednak vrátil zhruba deset tisíc korun za výčepní zařízení, které si vypůjčil od podnikatele z Přemyslovic. Navíc se pokusil domluvit na splácení svých závazků za věci z Jadranu. Prvních deset tisíc korun však byl dle svých slov schopný poslat až čtyři dny před zahájením hlavního líčení. „Minimálně dalších dvacet tisíc korun bych rád poslal do konce dubna,“ přislíbil Michálek, který v této věci spoléhá zejména na podporu ze strany rodiny své manželky. Na umoření části jeho dluhů by totiž měly jít peníze z prodeje pozemku v Prostějově v hodnotě 1,3 milionu korun. 

Dostojí svým slibům?

„Dáme tedy obžalovanému ještě možnost převést sliby v reálné skutky. Pokud poškozený potvrdí, že obdržel první splátku dluhu, a obžalovaný skutečně vrátí další peníze, pak lze i vzhledem k jeho úplnému doznání u obžalovaného uvažovat o podmíněném zastavení trestního stíhání,“ uzavřel soudce Petr Vrtěl, který za tímto účelem odročil hlavní líčení na 4. května.