Téměř 70 metrů dlouhý most, který se stane součástí nové cyklostezky kolem plumlovské přehrady, se už staví.

Stavbaři při aktuální výstavbě základů pro pilíře využívají nižšího stavu vody v nádrži. Tu Povodí Moravy nechalo odpustit v souvislosti s chystanou opravou hráze.  Most včetně zbývající části cyklostezky by měl být hotový nejpozději letos v srpnu.

Stále více lidí míří na vycházku kolem plumlovské přehrady po nové cyklostezce vedoucí od letního kina kolem hotelu Plumlov a přes pláž U Lázničků. Na své vycházce mohou pozorovat stavební ruch související s výstavbou mostu, který se již brzy stane součástí stezky. „Most by měl být dle smlouvy dokončen nejpozději na konci srpna, věřím však, že by to mohlo být už během prázdnin,“ nastínila plumlovská starostka Gabriela Jančíková.

Souběžně s mostem budou stavbaři dokončovat také poslední část cyklostezky, která vyústí pod kopcem na stávající cestě kolem přehrady, a to zhruba 200 metrů od kempu Žralok. „Zbývající kus cesty vedoucí do kempu je v majetku Lesů ČR. Součástí projektu jeho oprava není, už jsme o možnosti rekonstrukce diskutovali. Zda se však i do ní pustíme, zatím nedokážu říct, záležet bude na financích,“ zareagovala v této souvislosti na dotaz Večerníku plumlovská starostka.

Lidé chodící po stezce nepochybně uvítají přibývající lavičky, koše a další mobiliář, jenž se pomalu rozrůstá. Naopak rozum zůstává stát nad tím, že tu někteří lidé projíždějí svými auty. „Už jsme tam pár takových objevili. Je to hlavně v části u letního kina. Bude na policistech, aby podobné jednání patřičně pokutovali,“ varuje Jančíková, které jsme se dále zeptali, zda by nebylo řešením umístění betonového kuželu, který by vjezd na stezku znemožnil. „Problém je v tom, že cesta by v úseku od pláže měla zůstat průjezdná, neboť jedna z chat není jinak přístupná,“ vysvětlila Gabriela Jančíková.

S výstavbou zhruba dvoukilometrové cyklostezky se začalo loni v únoru. Její vybudování přijde na více jak 28 milionů korun. Kromě města Plumlova se na investici podílí také sousední Mostkovice, Olomoucký kraj, ale i Statutární město Prostějov.