Ochránit děti před nákazou koronavirem. Takový byl prezentovaný záměr prostějovské radnice, jehož výsledkem byl chemický postřik tříd. Ten se ale setkal s nemalým odporem řady rodičů a také části opozice v zastupitelstvu. Minulý týden byla na vedení města zaslána petice požadující lepší komunikaci, citlivější řešení celé situace, ale hlavně odstranění onoho postřiku.

 

„Říkal jsem to i panu Krchňavému, že město mělo určitě dobrý úmysl, ale nerozvážně provedený. I na základě toho, že nebyly zajištěné adekvátní podklady, informovaní rodičů. Kdyby si s tím dal magistrát práci, situace je pro město mnohem komfortnější,“ uvádí autor petice Jan Mochťák, kterou podepsalo na pět set lidí.

Jaké jsou argumenty jejího autora? „Mám za to, že prostor pro diskusi k tématu je. Jen je potřeba, aby bylo vedení města otevřenější, komunikovalo a udělalo k tomu nějaké jednání. Což se za celou dobu nestalo. Na školách pak navíc byla anketa, dodnes ale rodiče netuší, jak dopadla,“ konstatuje.

Prostějovský magistrát se v celé záležitosti opírá o znalecký posudek. „Vnímáme, že se jedná o děti a že to zároveň není jednoduchá situace. Máme ale v rukou odborný posudek soudního znalce z oblasti chemie a toxikologie, kde je jednoznačně uvedeno, že přípravek není zdraví škodlivý,“ konstatuje František Jura (ANO 2011), primátor Statutárního města Prostějov. A zdůrazňuje, že záležitost řeší například s krajskou hygienickou stanicí. „Nikdy nikdo neřekl, že by měl být přípravek zdraví nebezpečný. Nevím, jestli se tady snaží hrát někdo politickou hru a musím říct, že mě to štve,“ vyjádřil se Jura.

„Zdraví dětí nesnese žádné experimenty,“ kontruje ovšem jeden z petentů. „Nelíbí se mi, že se rozhodlo o nás a bez nás,“ reaguje další. Právě na špatnou komunikaci upozornila i řada těch, kteří petici podepsali. „Pokud se v prostředí škol používá nějaký přípravek, je ho potřeba používat s principem opatrnosti. To nebylo naplněno. Magistrát se navíc staví za znalecký posudek někoho, kdo není odborníkem v dané oblasti,“ míní Jan Mochťák.

Petici nyní obdrželo vedení města. To ji následně postoupí zastupitelstvu, které může odhlasovat, že ji „bere na vědomí“. O odstranění postřiku zatím představitelé radnice nemluví.