Na jedné straně proklínané, na straně druhé hodně potřebné. Zastupitelstvo minulé úterý na svém jednání schválili rozpočtové opatření na pořízení potřebného vybavení pro měření rychlosti v prostějovských ulicích. Ano, stacionární radary budou znovu po více než deseti letech sledovat řidiče v Prostějově, zda dodržují předepsanou „padesátku“. Projekt radních, o kterém mluvili už na podzim loňského roku, přišel přímo na zasedání zastupitelstva podpořit i ředitel Územního odboru Policie ČR v Prostějově plukovník Tomáš Adam. „I kdyby radary zachránily jeden jediný lidský život, pak se tato investice města do měření rychlosti vyplatí,“ pronesl šéf prostějovské policie.

Radní navrhli zastupitelům a zastupitelkám schválit rozpočtové opatření ve výši 3,4 milionu korun na zakoupení potřebného zařízení, čímž by se v Prostějově po více než deseti letech obnovilo měření rychlosti vozidel. Na základě vyhotovené dokumentace by byli pokutováni řidiči překračující rychlost. „Již byla schválena zadávací dokumentace na výběrové řízení pro pořízení tří stacionárních stanic a jednoho radaru včetně programového vybavení. Bude nutné realizovat i základy pro stanice a přípojky elektro,“ informoval náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Na toto téma se pak mezi zastupiteli rozproudila diskuse o nutnosti měřit rychlost vozidel. Jako první dostal slovo pozvaný host úterního jednání zastupitelstva, šéf prostějovské policie Tomáš Adam. „Při pravidelných jednáních s primátorem města řešíme oblast bezpečnosti v Prostějově. A již delší dobu společně hovoříme o možnosti investice města do měření rychlosti vozidel pomocí stacionárních radarů. V médiích, ale i přímo od některých členů zastupitelstva jsem v poslední době zaznamenal mnohé rozporuplné názory na tuto činnost. Po dohodě s primátorem jsem tedy uznal za vhodné, abych vás přímo na půdě zastupitelstva seznámil s postojem Policie České republiky k problematice měření rychlosti,“ zahájil své vystoupení Tomáš Adam, ředitel Územního odboru Policie ČR v Prostějově. „Primátor se mnou zahájil diskusi na toto téma už před dvěma lety, a to na základě připomínek mnoha občanů Prostějova. Také my policisté jsme často zaznamenávali stížnosti, že se ve městě nedodržuje rychlost a některé silniční úseky jsou tím nebezpečné. Vše jsem probíral s kolegy z dopravního inspektorátu i městské policie a jak vyplynulo z těchto jednání, jediným pádným řešením bude měření rychlosti tak, aby její překročení bylo sankciováno. Současné radarové vybavení Policie ČR v Prostějově není aktuálně bohužel ani na takové úrovni a ani v potřebném počtu, abychom dokázali měřit rychlost častěji a na více místech ve městě. A navíc tuto činnost musíme zabezpečovat nejen ve městě, ale po celém prostějovském regionu. Také z těchto důvodů policie kvituje aktivitu prostějovského magistrátu a rovněž já osobně jsem jednoznačně pro zavedení měření rychlosti prostřednictvím stacionárních radarů,“ ujistil Adam.

Radary budou prozatím rozmístěny po dohodě s dopravním inspektorátem na třech místech v Prostějově, a to poblíž centra města. „Zde se pohybuje velký počet chodců a také cyklistů, což jsou nejohroženější skupiny z hlediska provozu na komunikacích. A tady je vysoce potřebné z hlediska bezpečnosti, aby rychlost ze strany řidičů motorových vozidel byla dodržována. V posledních letech jsme vyšetřovali hned několik tragických dopravních nehod přímo v Prostějově, jejichž příčinou byla nepřiměřená rychlost. I kdyby radary zachránily jeden jediný lidský život, pak se tato investice města vyplatí. A vůbec nepodezírám vedení magistrátu, že měření rychlosti zavede jen proto, že se vybrané pokuty mají stát zdrojem městské pokladny,“ přidal policejní plukovník.

Zastupitelé pak v diskusi nad daným tématem projevili své názory. „V letošním roce budou stacionární radary měřit rychlost v Brněnské, Olomoucké a Dolní ulici. Po dokončení rekonstrukce Vrahovické ulice bude další radar umístěn i tam a uvažujeme také o dalších lokalitách města,“ upřesnil Jiří Rozehnal, náměstek prostějovského primátora.

Někteří opoziční zastupitelé se dotazovali, zda by místo stacionárních radarů nebylo vhodnější rozmístit po Prostějově pouze radary, které řidiče informují o rychlosti jejich vozidla. „Nebylo, většina řidičů překračuje povolenou rychlost vědomě a pro ně pouhé informační radary nic neznamenají. Nechci používat to slovo, ale mnozí řidiči potřebují k disciplíně na silnicích jakýsi strašák, a tím mohou být i podle názoru policie právě stacionární radary a následné sankce pro přestupce,“ odpověděl Tomáš Adam.

„Já tento návrh podporuji a chápu ho jako preventivní opatření. Ale zajímalo by mě, proč byly pro začátek vybrány lokality k měření rychlosti právě v uvedených třech ulicích. Mně osobně přijde třeba Kostelecká ulice mnohem nebezpečnější,“ zajímal se Martin Hájek (Na rovinu!). „První lokality k měření rychlosti byly pečlivě vybrány ve spolupráci s Policií České republiky na základě statistik nehodovosti. Co se týká Kostelecké ulice, ta bude během letních prázdnin celá uzavřena kvůli dokončení severního obchvatu. S tímto úsekem ale samozřejmě počítáme, jakmile síť stacionárních radarů budeme rozšiřovat. Stejně jako s Vrahovickou ulicí a dalšími lokalitami,“ zareagoval náměstek primátora Jiří Rozehnal.

V samém závěru pak osmadvacet přítomných zastupitelů schválilo finanční prostředky pro nákup potřebného vybavení a tím vlastně i měření rychlosti stacionárními radary v Prostějově. Pouze jediný člen zastupitelstva byl proti, další tři se zdrželi hlasování.