V prostějovském drogovém rybníce plavou ryby malé, větší i ty docela velké. „Lukáš Šindýlek je z tohoto pohledu skutečný plejtvák obrovský!“ vystihl ve své závěrečné řeči Ivo Černík. Přirovnáním k téměř 200 tun vážícímu kytovci státní zástupce nenarážel ani tak na rozložitou postavu obžalovaného, ale na jeho význam pro zdejší drogovou scénu.

Asi nikdo další totiž nebyl v regionu prodejem pervitinu schopný vydělat miliony korun jako právě on. Bývalý vyhazovač z vyhlášené olomoucké diskotéky byl sice zatčen už na konci roku 2018, rozsudek v procesu s ním padl až uplynulé úterý 27. dubna. Devětačtyřicetiletý Lukáš Šindýlek byl nakonec odsouzen k pětiletému nepodmíněnému trestu. K tomu mu brzy přibydou další dva roky z předchozí „podmínky“. Navíc přijde o více jak milion korun, který policisté zajistili na účtu jeho bývalé přítelkyně…

To nejlepší nakonec. Monstrproces s devětačtyřicetiletým Lukášem Šindýlkem začal u prostějovského soudu loni v lednu. Už během přípravy na něj policisté vyzpovídali rekordní počet svědků převážně z řad místních narkomanů. Před tribunál jich nakonec bylo navrženo zhruba 65, většina z nich po větších či menších obstrukcích nakonec dorazila. Svoji nechuť k účastí na hlavním líčení snad téměř všichni vysvětlovali strachem z Lukáše Šindýlka, který u nich vzbuzoval respekt zejména svojí rozložitou postavou.

Nejinak tomu bylo i v případě poslední svědkyně, která se k soudu odhodlávala přijít zhruba rok. Nakonec tak učinila pouze v doprovodu dvou policistů. „Lukáše znám tak deset let, chtěl po mně, abych nevypovídala, vyhrožoval, že mi jinak zláme žebra,“ řekla u soudu Monika M., která potvrdila, že si u Šindýlka řadu let kupovala drogy. „V trezoru měl ruličky peněz v různých měnách a také zlato. Chlubil se mi, že na rekonstrukci domu má nachystané čtyři miliony korun. Přes moji firmu chtěl v Polsku ve velkém nakupovat prášky, které by pak předával člověku, jenž z nich za provizi uvaří pervitin. Vždy působil jako velice bohatý člověk, přestože do práce nikdy nechodil. Říkal, že vymáhá dluhy, ale o žádném konkrétním případu se nikdy nezmínil. Myslím, že jediné, co dělal, bylo to, že kšeftoval s drogami,“ vypověděla na policii Monika M., která tak asi ze všech svědků nejvěrněji popsala svět drogového bosse, jehož byla řadu let součástí.

Rozjel to ve velkém

Lukáš Šindýlek byl za prodej drog ve velkém odsouzen už v roce 2006. Po propuštění z vězení v něm však pokračoval. V roce 2015 se mu ještě podařilo vyváznout s podmínkou. Po svém působení v Olomouci se vrátil zpět do Prostějova, kde našel azyl v domě své matky na začátku Krasické ulice. Od začátku roku 2018 tu rozjel prodej drog ve velkém. Pervitin od něj odkupoval mimo jiné i Jan Augustin, který jej pak prodával dál. Za to byl odsouzen na 4,5 roku do vězení. Podobně to bylo i u řady dalších tu menších, tu větších dealerů.

Kolik pervitinu prodal sám Šindýlek, lze jen těžko odhadovat, mnohé však napovídá pohyb na účtu jeho bývalé přítelkyně. „Přestože obžalovaný oficiálně neměl žádný příjem, jen v letech 2014 až 2018 na něj připutovalo hodně přes 3,4 milionu korun. Přitom majitelka účtu uvedla, že na něj vložila šedesát tisíc korun, dalších šest set tisíc pak svému tehdejšímu příteli měla půjčit z dědictví po dědečkovi. Další příjmy obžalovaný neměl, je tedy téměř jisté, že všechny peníze pocházely z prodeje drog,“ argumentoval státní zástupce Ivo Černík, který vzhledem k obrovskému rozsahu trestné činnosti a přístupu obžalovaného navrhoval minimálně sedmiletý trest vězení a vysoký peněžitý trest.

Lukáš Šindýlek květnatě označil veškeré důkazy za nesmysly, přičemž tvrdil, že nikdy žádné drogy neprodával a občas si jen nějaké koupil, aby měl více sil na opravu domu. O skutečných zdrojích svých příjmů se však nijak podrobněji nerozhovořil. Jeho obhájkyně se pak důsledně soustředila na výpovědi jednotlivých svědků u soudu, které se poměrně často lišily od toho, co ti samí lidé vypověděli policistům.

Přijde o více jak milion

Porota nakonec Lukáše Šindýlka za prodej drog a přechovávání střelné zbraně bez povolení poslala na pět let do vězení. Učinila tak zejména na základě výpovědi svědků, výsledků domovní prohlídky, která u Šindýlka objevila přes 100 gramů pervitinu a pistoli, na kterou obžalovaný neměl platné oprávnění. „Určité rozpory ve výpovědi svědků u soudu mohou být dány jejich obavami z obžalovaného i dlouhým časovým odstupem,“ vysvětlila předsedkyně senátu Ivona Otrubová.

Policie na kontě bývalé přítelkyně Lukáše Šindýlka zadržela 1 140 000 korun, dalších zhruba 360 000 korun stačila Sandra F. těsně před zásahem vybrat. Z těchto peněz Šindýlkovi ovšem nic nezbyde. Obžalovaný totiž musí zaplatit pokutu 600 000 korun, dalších 380 000 korun propadne státu a další by měla dostat jeho bývalá přítelkyně jako náhradu zbytku své dávné půjčky.

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůty pro možnost odvolání.