Kostelci na Hané možná přijdou o železniční přejezd u bývalého kina. Důvodem mají být dle Správy železnic časté dopravní nehody, v posledních pěti letech zde došlo k pěti vážným střetům automobilů s vlaky. V dané záležitosti aktuálně probíhají jednání, vedení města chce, aby v místě mohli přecházet alespoň pěší.

Zatím poslední vážná havárie na nechráněném přejezdu u bývalého kina v Kostelci na Hané se stala koncem letošního února, kdy vlak smetl škodovku. Záchranáři museli vyprošťovat čtyři zraněné, dva z nich skončili v nemocnici.

Na situaci zareagovala Správa železnic, která chce přejezd zrušit. S tím však někteří místní obyvatelé nesouhlasí. „Bydlím tady čtyřicet let a přejezd tu vždy byl. Pokud by ho zrušili, znamenalo by to pro nás nesmyslné objíždění a obcházení. Myslím, že by bylo lepší, kdyby se postarali o to, aby přejezd byl pořádně označen, vždyť z jedné strany ani není stopka,“ prohlásil jeden z obyvatel Kostelce na Hané, který Večerník na záležitost upozornil.

Vše je v jednání

Vedení města potvrdilo, že Správa železnic skutečně navrhla zrušení přejezdu. V současné době se o záležitosti jedná. „My bychom rádi přejezd minimálně pro chodce zachovali. Důvodem je i to, že lidé by si v této oblasti stejně zkracovali cestu přes koleje. Mohli by tak činit i na méně přehledných místech. Variantou je i to, že by přejezd zůstal pro automobily jednosměrný, jezdilo by se pouze ve směru od centra města. Samozřejmě že by se muselo řešit i zabezpečení závorami, což však něco stojí,“ prozradil starosta Kostelce na Hané František Horák.

Na přejezdu u nádraží budou závory

Správa železnic v Kostelci už investuje. Kromě aktuální opravy budovy železniční stanice se jedná také o plánovanou instalaci závor na frekventovaném přejezdu v blízkosti nádraží. Opravovat se bude další přejezd ve směru na Lešany. Obojí bude zřejmě otázkou příštího roku.

Málo místa

Ohledně doplnění označení přejezdu zatím vedení města se Správou železnic nejednalo. „Faktem je, že pokud někdo jede kolem kina a pak odbočuje na přejezd, pak v místě mezi křižovatkou a kolejemi není dle nových norem dostatek místa pro správné označení přejezdu. To má totiž být umístěno ve větší vzdálenosti od kolejí, aby řidiči měli dostatek času na ně reagovat. Něco podobného jsme řešili i na přejezdu ve Smržické ulici ve vztahu k řidičům přijíždějícím od sídliště,“ poznamenal kostelecký starosta.