Zhruba před rokem byl první mužem Mořic zvolen student práv Tomáš Pavelka. Tehdy jednadvacetiletý muž se stal nejmladším starostou v ČR, když nahradil Martina Obruču, který ve funkci strávil něco málo přes pět let. Pavelka aktuálně mimo jiné chystá novou koncepci rozvoje obce a přiznává, že se má stále co učit.

V Mořicích se během uplynulých dvanácti měsíců úspěšně podařilo navázat na již připravované projekty. „Tím největším je rekonstrukce objektu bývalé základní školy, která byla uzavřena před osmnácti lety. Ta by se měla přestavět na dům s osmi byty za zhruba sedmnáct milionů korun, z čehož dvanáct půjde z dotací. Aktuálně probíhá výběrové řízení na stavební firmu, hotovo by mělo být do května příštího roku,“ nastínil Večerníku Tomáš Pavelka.

V Mořicích se rovněž podařilo přijít s řadou nových projektů, mezi něž patří například nová podoba internetových stránek či výsadba stromů.

Do čeho všeho musel nový starosta proniknout? „Moje nové poznatky se týkají zejména stavební oblasti, kde pro mě byla celá řada odborných věcí novinkou. Nicméně jedná se o praktické záležitosti, takže si člověk jejich dopad dokáže představit,“ prozradil Pavelka s tím, že největším problémem je i pro něj rozsáhlá byrokracie, která realizaci všech projektů výrazně prodlužuje.

Odvolaný starosta stále zůstává členem zastupitelstva, z čehož vyplývají i jisté konfliktní situace. Nedávno Martin Obruča například upozorňoval na údajnou neúplnost zápisů z jednání zastupitelstva Mořic. A to i přesto, že jsou obzvláště při porovnání s jinými obcemi na velmi dobré úrovni. „Zápisy ze schůzí jsou nepochybně důležitá věc, nicméně poté, co si jejich úplný přepis vyzkoušeli dva opoziční zastupitelé, shodli jsme se na tom, že není v časových silách zaměstnanců obce do deseti dnů přepsat každé slovo. I díky tomu jsme se dohodli na kompromisním řešení a zápis podstatného obsahu schůze doplňujeme přiloženou zvukovou nahrávkou,“ vyjádřil se v této souvislosti Tomáš Pavelka.