Jeskyně. Tajemné, záhadné, děsivé? Pro hasiče znamenají jeskynní komplexy jednu z největších záchranářských výzev, jakou si dovedete představit. Neklademe si však malé cíle a turistická sezona se blíží, takže jsme se vydali na výcvik do systému Javoříčských jeskyní. 

S místními speleology jsme se ponořili do míst, která jsou veřejnosti nepřístupná. V propastech a dómech, kde nám dělali společnost jen netopýři, jsme si vyzkoušeli záchranu zraněného turisty. Téměř z 50 metrů pod zemí jsme ve speciálních nosítkách SKED klikatými a úzkými dutinami vytahovali na sluneční světlo figuranta.Spletitý systém chodeb znamená pro záchranáře práci v náročném prostředí

Vyprostit osoby z podzemních systémů je velice komplikované. Při ostré záchranné akci spolupracují hasiči se speleologickými záchranáři. Společné úsilí ztěžuje hned několik faktorů, a to úzké prostory, málo místa pro vybavení, složitá orientace v členitých chodbách, mazlavé bláto, kapající voda, nedostatek kvalitních kotevních míst pro lana, tma a všudypřítomné vlhko a kluzko. A neúprosně běží čas. Pohyb v tomto prostředí klade extrémní zátěž rovněž na všechny záchranáře. Nejen na jejich kondici, kdy je každý pohyb ve stísněných chodbách vysoce fyzicky náročný, ale také na jejich psychiku. I záchrana na krátkou vzdálenost může trvat mnoho hodin. Navíc musejí být stále ve střehu, nepolevit a ještě při zásahu ve spletitém prostoru využít kreativitu a taktické myšlení.  

Záchrana zraněného turisty ve speciálních nosítkách SKED s pomocí lanové techniky

Přesto jsou od nás i ze světa známé případy, kdy se úspěšně podařilo zachránit z podzemních komplexů nezkušené turisty. Například před třemi lety se rozběhla rozsáhlá záchranářská akce v jeskyních v Thajsku, kde se ztratila skupina mladých fotbalistů s trenérem. Všichni přežili. Na komplikovanost zásahu ukazuje fakt, že při záchranné misi přišli o život dva potápěči. V tuzemsku se zachraňuje z jeskyní Moravského krasu. Například v roce 2017 se z podzemí vyprošťoval zavalený speleolog, zásah trval hasičům a záchranářům přes 6 hodin. V roce 2019 pak byla z jeskyní v Ostrovské propasti, nacházející se v Ostrově u Macochy, vyproštěna zraněná turistka.