Kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá! Tohle rčení beze zbytku platí pro šestici hasičů z Nezamyslic, kteří hned uplynulý čtvrtek v noci vyrazili na pomoc obcím na jižní Moravě zasaženým ničivým tornádem.

Díky pohotové reakci byli na místě ještě před půlnocí. „Bylo to peklo, nic strašnějšího jsem v životě neviděl a snad už ani neuvidím,“ popsal své pocity Petr Matušinec, který společně se svými kamarády pomáhal v Mikulčicích, kde tornádo totálně poničilo zhruba třetinu obce a o střechu nad hlavou připravilo 700 lidí. V průběhu dalších hodin se zformovala pomoc napříč celým Prostějovskem. Plně naložené nákladní auto s materiální pomocí před sobotním obědem vypravili například z Bedihoště.

Tornádo na jižní Moravě udeřilo nečekaně a s neobyčejnou silou. Bezprostředně po něm byla na místě každá pomoc dobrá. Šestice hasičů z Nezamyslic byla díky své pohotové reakci na zasažených místech mezi prvními. Později se přidávali další, mnoho lidí z Prostějovska přispělo jak materiálně, tak i finančně.
Petr Matušinec se o tornádu dozvěděl z médií. Neváhal ani minutu a společně s pěti kamarády a členy SDH Nezamyslice se ve čtvrtek v noci vydal na pomoc přímo do zasažené oblasti. „Nejprve jsme sledovali, zda něco podobného nehrozí v Nezamyslicích a okolí a zda nebude naší pomoci třeba tady. Když bylo jasné, že k ničemu takovému nedojde, okamžitě jsme sbalili výbavu, skočili do aut a vyrazili na pomoc. Zhruba půl hodiny před čtvrteční půlnocí jsme byli na místě,“ popsal Matušinec, který je coby člen policejní zásahovky na podobné rychlé akce zvyklý.

Poslali je do Mikulčic

Krizový štáb šest mužů z Nezamyslic okamžitě vyslal do Mikulčic, které byly těžce postižené. O střechu nad hlavou tam přišlo zhruba sedm set lidí. „Za úkol jsme dostali prohledávat domy a pátrat po případných obětech. Panovala tam naprostá tma a všude kolem dokola byla apokalypsa, která se nedá slovy popsat. Snad bych to mohl přirovnat k situaci po ničivém leteckém náletu,“ popsal Matušinec s tím, že všichni hasiči z Nezamyslic využili i své motorové pily, které si s sebou přibalili. „Později jsme dostali za úkol zpracovávat popadané stromy, kterých tu bylo opravdu hodně. Pracovali jsme zhruba do pěti do rána, pak nás vystřídali další,“ vysvětlil hasič, jehož jsme v pátek odpoledne zcela náhodou zastihli u grilu, kde připravoval občerstvení pro návštěvníky tradiční Zimní olymppijády v Nezamyslicích. To měli na starost právě dobrovolní hasiči z Nezamyslic. „Slíbil jsem, že tu pomůžu. Navíc v Mikulčicích se objevovalo čím dál více dalších profesionálních i dobrovolných hasičů. Přesto bych se na jižní Moravu opět rád vrátil, jak jen to bude možné. Záležet však bude na mých nadřízených, předpokládám ale, že mi vyjdou vstříc,“ uzavřel Petr Matušinec.

Sbírka Mažoretů vynesla 31 tisíc korun

Na sportovně založeném muži byla po namáhavé noci jasně patrná únava, kterou se však na sobě snažil nedávat znát a i nadále obsluhoval hosty, kteří přišli na kus dobré uzeniny. I to mělo svůj účel, přímo na Zimní olymppijádě v Nezamyslicích uspořádali organizátoři z řad místních Mažoretů finanční sbírku, jejímž prostřednictvím se vybralo 31 tisíc korun. „Peníze poputují konkrétní rodině se dvěma malými dětmi z Moravské Nové Vsi,“ nastínil za pořadatele Jan Košárek.

Sekerky z Bedihoště

Rozhodně v tomto ohledu nebyli jediní. Plně naložené nákladní auto s materiální pomocí vypravili před sobotním obědem z Bedihoště. „Zavolal jsem veliteli okresního sboru v Hodoníně, díky čemuž jsem zjistil, že na místě jsou nejvíce potřeba kladívka, hřebíky, sekerky a pily, které jsme se rozhodli z našich prostředků nakoupit. Spoustu věcí pak také donesli zdejší hasiči i místní občané. Bylo toho ve finále tolik, že jsme si museli půjčit kontejner od společnosti FCC,“ potvrdil starosta Bedihoště Jiří Zips, který je mimo jiné člen celorepublikového hasičského výboru.