Svatá prostoto! Takto prý kdysi oslovil Jan Hus stařenku, která přiložila polínko na jeho hranici, a to zřejmě v úmyslu, že koná dobro, neboť pomáhá zahubit kacíře. Stejné označení by si zasloužil také pan Radim z Prostějova v případě obžalovaného Emila Šťuky.

Nejenže jej měl protřelý podvodník připravit o zhruba milion korun, navíc jej dotlačil i ke změně výpovědi u soudu. Ta se i díky podrobnému rozboru a sérii otázek soudce Petra Vrtěla ukázala jako naprosto vymyšlená. Večerník sledoval vše pěkně zblízka v soudní síni.

 Jak už Večerník informoval, poškozený se začátkem letošního května odhodlal k zásadní změně výpovědi. Několik měsíců tvrdil, že jej obžalovaný obral minimálně o milion korun, které od něj vymámil jako zálohu na koupi domu ve Vídni. Začátkem května však muž pracující jako dlaždič přišel se šokující změnou své výpovědi.
Rázem začal hovořit o tom, že našetřené peníze utratil za rumunskou prostitutku v Hatích, za níž prý dojížděl celý rok. Další peníze, které obžalovanému Šťukovi prokazatelně poslal, prý směřovaly na výplaty pro zaměstnance pracující na dohodu.
Při úterním hlavním líčení tuto svoji verzi nejprve zopakoval. „Minule jste mi tu tvrdil, že jste s obžalovaným před hlavním líčením nijak nekomunikoval. Mně to ovšem nedalo a tuto informaci jsem se rozhodl ověřit. Jak mi tedy vysvětlíte, že z výpisu od mobilního operátora vyplývá, že jste si krátce před oním hlavním líčením s obžalovaným mnohokrát volali i psali textové zprávy? Proč jste lhal?“ dotazoval se předseda senátu Petr Vrtěl obžalovaného, který na tuto otázku jen těžko hledal odpověď. „Jsem nevěděl, že se to dá zjistit,“ pokrčil nakonec pan Radim rameny.
Po chvilce, kterou měl na rozmyšlenou, pak úplně kapituloval. „Obžalovaný mi slíbil dvě stě tisíc, když to zastavím. Dal by mi je po vyhlášení rozsudku. Já jsem to vzal i proto, že si myslím, že do vězení nepatří,“ vysvětlil změnu svého postoje poškozený, který očividně dal přednost slibu dvou set tisíc korun před vymáháním škody po obžalovaném. Ta by dle obžaloby měla přesáhnout milion korun.
Svým předchozím veletočem pan Radim řádně protáhl jednání soudu. Ten musel následně vyslechnout i jeho přítelkyni, účetní a zaměstnance, kterým měl obžalovaný peníze vyplácet. Vyslechnuta měla být i advokátka, která jej měla v právních věcech zastupovat, ta však kvůli zákroku u zubaře k soudu rovněž nepřišla.
I z tohoto důvodu muselo být hlavní líčení odročeno na konec srpna.