V úterý 15. června se v Olomouci sešel volební sněm krajské organizace Občanské demokratické strany. Hlavním tématem byly samozřejmě nadcházející sněmovní volby, které rozhodnou o budoucnosti České republiky na další čtyři roky.

„Kromě volebních příprav jsme také volili nové krajské vedení občanských demokratů. Prostějovsko zabodovalo a všichni naši kandidáti do vedení uspěli. Osobně budu díky tomu vykonávat další dva roky funkci místopředsedy krajské organizace. Dokonce jsem ve volbě dostal všechny hlasy. Kandidáty pro parlamentní říjnové volby jsme vybrali již dříve,“ shrnul pro Večerník Petr Sokol, předseda oblastního sdružení ODS v Prostějově a místopředseda krajské organizace ODS.

Jak známo, občanští demokraté do parlamentních voleb spojili síly s TOP 09 a KDU-ČSL a vytvořili tak koalici Spolu. Večerník pochopitelně zajímalo, kdo bude lídrem kandidátky v Olomouckém kraji za tuto koalici a jaké pozice na ní zaujali prostějovští zástupci. „Stal se jím celostátní předseda lidovců Marian Jurečka. Za ním se pak střídají zástupci všech tří koaličních stran. Na kandidátce je ovšem nejvíce občanských demokratů, což odpovídá naší síle v porovnání s KDU-ČSL a TOP 09. Příležitost být nejvýše postaveným kandidátem za Prostějovsko v rámci celé koalice jsem dostal já a budu mít číslo šest. ODS na Prostějovsku bude dále na kandidátce reprezentovat také Tomáš Blumenstein, který jde do voleb jako ‚čtrnáctka‘,“ prozradil Sokol. „Už předcházející volby ale ukázaly, že pořadí na kandidátce nakonec svými ‚kroužky‘ rozhodují sami voliči. Udělám proto v kampani vše pro to, aby druhé největší město v kraji a celý náš okres měly svého pravicového poslance,“ vyhlíží směrem k parlamentním volbám.

Večerník nemohl nezeptat, proč na kandidátní listině koalice Spolu chybí jméno jeho manželky Milady Sokolové, náměstkyně primátora Prostějova a uvolněné zastupitelky Olomouckého kraje? „Miladu navrhovala na kandidátku do Sněmovny řada našich členů. Zaznívalo, že její šance na zvolení by pravděpodobně byla velmi vysoká. Nominaci ale jednoznačně odmítla, protože se chce naplno věnovat práci na prostějovské radnici a propojení našeho města s aktivitami Olomouckého kraje,“ zdůvodnil Petr Sokol s tím, že koalice Spolu v rámci Olomouckého kraje bude bojovat o co nejvíce voličů. „Popereme se o vítězství jak celostátně, tak v našem kraji. Chceme změnu v celostátní politice, aby lidem zůstalo co nejvíce peněz a stát jim zbytečně nekecal do života. Sám mám zkušenost učitele, takže se logicky zaměřím i na změnu ve školství. K tomu všemu budeme potřebovat prostějovského pravicového poslance,“ vzkazuje voličům Petr Sokol.