Takhle už to na světě chodí. Zatímco jedni se snaží dodržovat všechny zákony a vyhlášky, kterých rozhodně není málo a kterých stále přibývá, jiní na všechno kašlou. To nepochybně platí i pro majitele červené felicie, který svůj vůz před zhruba půl rokem odstavil v zákazu stání. Učinil tak v Křížkovského ulici jen pár metrů od odboru dopravy prostějovského magistrátu...

Pokud se z Netušilovy ulice vydáte směrem k tržnici, pak v úzké uličce po levé straně objevíte červenou felicii. Překáží v úzké uličce v prostoru označeném jako „Zákaz stání“. Ten její majitel očividně nerespektuje, dle místních na stejném místě stojí už téměř půl roku. Nelze se divit, že na ty, kteří tu bydlí a pro svá auta hledají každý volný metr, tento vůz působí skutečně jako pověstný rudý hadr na býka. Za jeho stěračem lze objevit lístek s udělenou blokovou pokutou, ten si však majitel očividně vyzvednout nehodlá. „Už jsme přemýšleli, že to necháme odtáhnout na vrakáč a bude klid. Řešit by to ale mělo město. Bohužel se pořád nic neděje,“ netajila své rozčilení jedna z obyvatelek blízkého domu.

 

Už loni v dubnu přitom vstoupila v platnost novela zákona, která umožňuje městu vyzvat majitele vozu, jemuž před půl rokem prošla technická, aby auto odstranil. Pokud tak neučiní, může jej po dalších dvou měsících nechat odtáhnout a po dalších třech měsících prodat v dražbě. „Město se ale vymlouvá, že nemá auta kde skladovat,“ dodala v této souvislosti žena, která celou záležitost již opakovaně urgovala.
Druhou variantou je, že magistrát může vrak stojící v „Zákazu stání“ po delší době nechat odstranit na své vlastní náklady. „Bude-li vlastník zjištěn dodatečně, uplatníme vůči němu nárok na náhradu nákladů,“ dodal již před časem v této souvislosti vedoucí odboru dopravy Miroslav Nakládal. Pravděpodobnost, že se však podaří peníze někdy vymoci zpět, je v podobných případech velice nízká.