Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se uskuteční ve dnech 8. a 9. října. Již v úterý 3. srpna byla uzávěrka přihlášek pro kandidující politické subjekty, z níž vyplývá, že v Olomouckém kraji se o hlasy voličů bude ucházet celkem dvacet stran a hnutí. Na jejich kandidátních listinách jsou pochopitelně i zástupci prostějovského regionu, někteří z nich dokonce v jejich čele.

Hnutí ANO 2011 povede v Olomouckém kraji do voleb bývalý hejtman a nyní již občan Prostějova Ladislav Okleštěk. Krýt záda mu bude jako kandidát číslo dvě další Prostějovan Jaroslav Faltýnek, který i po nedávných těžkých nařčeních z korupce bude usilovat o další poslanecký mandát. „V našem hnutí převažovaly názory, že Jaroslav Faltýnek se má objevit na naší kandidátní listině. Nemám s tím vůbec žádný problém,“ řekl Večerníku lídr kandidátky Ladislav Okleštěk, který věří ve volební úspěch. „Chceme i v Olomouckém kraji obhájit prvenství a splnit tak roli favorita. Máme co nabídnout svým voličům a chceme odvádět i nadále dobrou práci pro občany jako tomu bylo doposud,“ dodal Okleštěk.

Prostějovsko má své zastoupení na seznamu lídrů kandidujících stran i v jiných politických subjektech. ČSSD povede do parlamentních voleb v Olomouckém kraji bývalý náměstek hejtmana Ladislav Hynek z Kostelce na Hané, KSČM si zvolila za lídra Ludvík Šulda ze Seloutek a SPD povede do voleb tradičně Radim Fiala z Prostějova. A to není vše, nováčka na politické scéně, hnutí Přísaha má v kraji za jedničku Václava Vévodu z Přemyslovic.

To základní lze zatím vyčíst ze zveřejněných kandidátních listin. Na nich se ovšem objevují v popředí i další zajímavá a známá jména z prostějovského prostředí. Například z pátého místa kandidátky Pirátů a Starostů jde do parlamentních voleb prostějovská zastupitelka Hana Naiclerová, z šestého místa kandidátky Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) pak vysokoškolský profesor Petr Sokol či ze stejné pozice bude o hlasy voličů usilovat další zastupitel Prostějova Pavel Dopita na kandidátce SPD. Dokonce na třetích místech kandidátních listin figurují Miloš Golian z Prostějova (Trikolora/Svobodní/Soukromníci) a Milan Křupka z Přemyslovic (Přísaha).

Parlamentní volby 2021 se uskuteční přesně za dva měsíce a Večerník bude pravidelně sledovat vývoj dalších kandidátních listin u ostatních politických subjektů.

 

31 prehled stran volby