Tudy cesta stále nevede! Už před osmi lety zveřejnila prostějovská radnice plán vybudovat stezku pro pěší a cyklisty v nebezpečné části Určické ulice. Ten se však ani po letech nepodařilo realizovat. Podle současného vedení města vše brzdí nesmyslné požadavky majitelů pozemků, od nichž se nedaří vykoupit potřebné parcely. Dle místních je však už situace dlouhodobě nepřehledná a nebezpečná jak pro cyklisty, tak i pro chodce. Jediné, co může věc posunout dál, je vyvlastnění pozemků. To však v dnešní době není vůbec jednoduchá záležitost. I proto na jižním okraji města stále leží tento STÍN MINULOSTI...

Před zhruba pěti lety nechal prostějovský magistrát opravit chodníky na začátku Určické ulice, které však končí u rondelu na křižovatce s Okružní ulicí. Dál cesta nevede. Jediný chodník, který tu je, se nachází v bídném stavu, navíc lidé, kteří po něm směřují například do azylového centra, musí na jeho konci u zemědělského statku přejít na druhou stranu silnice. A to je poměrně nebezpečné. „Situace je tady nepřehledná, rychlost je sice omezená na sedmdesát kilometrů v hodině, ale můžu vám zaručit, že to nikdo nedodržuje a všichni brzdí až u rondelu. Přejít silnici je v těchto místech nebezpečné i kvůli starým hrušním, které ztěžují výhled. Přitom je to už snad deset let, co od nás město vykoupilo pozemek na výstavbu cyklostezky. A stále se nic neděje,“ popsala Večerníku Anna Schillerová, která v rodinném domě v Určické ulici žije více jak padesát let.

Za pozemky chtějí majlant

Z vyjádření vedení magistrátu vyplývá, že výstavbě cyklostezky brání nesmyslné nároky některých majitelů pozemků. Ty buď mají příliš vysoké požadavky na cenu, nebo se městu snaží prodat celé pole, přestože ke stavbě stezky je třeba pouze malá část jejich rozlehlé parcely. Kdyby jim město vyšlo vstříc, přišel by výkup pozemků dráž než celá stavba.

„Stále nejsou dořešeny výkupy jedenácti pozemků ve vlastnictví soukromých osob. V dohledné době chceme zahájit územní řízení a vyvlastňovací proces. Vzhledem k tomu, že délku trvání tohoto procesu nelze odhadnout, nelze říct ani předpokládaný termín realizace cyklistické stezky,“ reagoval aktuálně na dotazy Večerníku Jiří Rozehnal, náměstek prostějovského primátora. „Netěší nás to, ale v téhle chvíli nemáme kvůli platným zákonům jinou možnost než čekat na rozhodnutí vyšších orgánů v odvolacích řízeních,“ přidal závěrem.