Uplynulý pátek se v obřadní síni Městského hřbitova v Prostějově rozloučila zarmoucená rodina s devětašedesátiletou Jarmilou L. z Držovic. Jde o ženu, která v pátek 27. srpna odpoledne zahynula po tvrdém střetu s bílou policejní Octavií na křižovatce ulic Jaroslava Haška a Olomoucká. Týž den policisté na dotaz Večerníku vydali prohlášení, že seniorka jedoucí na skútru nedala při vyjíždění z vedlejší komunikace přednost policejnímu civilnímu autu. Podle některých místních to tak skutečně bylo, ovšem další lidé tvrdí, že to všechno bylo jinak! Kde je pravda?

 

Po zveřejnění informací v minulém vydání Večerníku byla redakce zasypána rozhořčenými reakcemi lidí. „Měli byste se za ta vylhaná slova od policie omluvit celé rodině zemřelé. Vždyť to, co vám řekli, je absolutní nesmysl,“ uvedl muž v telefonu, přičemž se ovšem nechtěl představit. Přidali se další, kteří pod slibem zachování anonymity popsali, co se v ono osudné páteční odpoledne v Držovicích podle nich stalo. „Byl jsem nedaleko od místa nehody, pracujeme tam na stavebních úpravách. Spatřili jsme bílou policejní škodovku, jak v protisměru srazila paní na motorce. Ta žena pak letěla vzduchem snad třicet metrů,“ sdělil Večerníku čtyřicetiletý muž. A vzápětí přišel s dalšími poznatky jiný obyvatel Držovic. „Paní na skútru vyjížděla skutečně z vedlejší ulice, ale zabočovala doprava. Dávala přednost, a když směrem od Prostějova nic nejelo, odbočila na Olomouckou. Jenže v tu chvíli se v jejím pruhu, tedy v protisměru, řítila policejní Octavia. Ta jela od držovického kopce a měla na střeše zapnutý modrý majáček, ovšem zvukové výstražné zařízení nebylo použito. Policisté v civilní škodovce vybavené radarem asi někoho honili, řítili se zhruba stokilometrovou rychlostí. Možná i vyšší. Tu paní sestřelili z motorky v jejím jízdním pruhu. Nechápu tedy, jak může někdo tvrdit, že nedala policistům přednost,“ rozčiloval se další muž z Držovic. V podobném duchu zaznamenal Večerník i další ohlasy.

Jenže další občané Držovic mají jiný pohled na věc. „Je to obrovská tragédie a našimi lidmi cloumají emoce. Já osobně jsem u toho neštěstí nebyl, ale i podle stop na silnici po nehodě je patrné, že paní na skútru odbočovala doleva směrem k Prostějovu a policejní škodovka ji srazila zezadu. A zhruba uprostřed vozovky. Je pravda, že policisté projížděli naší Olomouckou ulicí velice rychle, ale to se tady děje bohužel hodně často. V ono osudné páteční odpoledne pronásledovali jen na maják nějaké auto, které překročilo rychlost,“ sdělil exkluzivně Večerníku Jaroslav Studený, starosta Držovic. Jak vzápětí dodal, jeho samého už kontaktovali vyšetřovatelé z GIBS, která nehodu spojenou s policisty prověřuje. „Volala mi paní z Generální inspekce bezpečnostních sborů, zda máme v obci kamery. Jeden záznam z tragédie existuje a je nyní na vyšetřovatelích, jak nehodu posoudí,“ dodal Studený.

Večerník se snažil v uplynulém týdnu kontaktovat policejní orgány, aby přesně popsaly celou tragickou situaci. Ovšem narazili jsme! „Případ si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů. S případnými dotazy se obraťte na ni,“ odmítl nás Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje. „Mohu pouze potvrdit, že okolnosti této dopravní nehody prověřujeme,“ odpověděla rovněž velice stroze na dotaz Večerníku mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Dozvíme se tedy pravdu, jak to bylo? Pro uklidnění veřejného mínění by to bylo určitě nutné.