Podle ministra zdravotnictví České republiky Adama Vojtěcha se koronavirus ve školách nešíří. A uprostřed minulého týdne oznámil, že se tak už děti nebudou muset plošně testovat. Stále ale bude platit nošení roušek ve společných prostorách. Mezitím náměstek prostějovského primátora pro školství Jan Krchňavý prozradil, že zdejší testování odhalilo pět případů.

Žáci základních škol mají za sebou druhý školní testovací týden a vypadá to, že i prozatím poslední. „První den po návratu dětí z prázdnin to byly jen tři případy. Čísla na samém konci týdne se změnila pouze u jedné ze škol, kde narostla o dva případy,“ uvedl Krchňavý.

Testování probíhalo na prostějovských základních školách vesměs shodně. „Děti se testovaly v kmenových třídách samy za přítomnosti pověřeného učitele. Pro první ročníky proběhlo až druhého září, aby si ho děti užily beze stresu,“ prozradila Petra Rubáčová, ředitelka ZŠ Dr. Horáka. „Nemáme negativní zpětnou vazbu od žáků, že by testování špatně snášeli. V některých případech ale špatně reagovali rodiče,“ připustila menší problémy Rubáčová.

I na ZŠ v Melantrichově ulici testování probíhalo v kmenových třídách. „Někteří žáci z první až třetí třídy se ale testovali za přítomnosti svých rodičů v prostorách zadního vchodu tělocvičny,“ upřesnil Roman Pazdera,. Děti byly šikovné i na dalších školách. „Moc dětem i všem třídním učitelům děkujeme za spolupráci,“ chválí si přístup Dalibor Ovečka, ředitel ZŠ Jana Železného. „S testováním a rouškami jsme nezaznamenali žádné potíže. Kdo odmítl školní testy, donesl si vlastní se slin, případně potvrzení o testu.“

Naproti tomu se ale od testování dle vládních nařízení ustupuje. „Z rozhodnutí jsme byli potěšeni,“ pochvaluje si Roman Pazdera. Na školách přesto panuje strach z šíření nemoci covid-19. „Doufám, že zrušení testování nepřinese nepříjemnosti v podobě šíření nákazy a uzavírání tříd,“ obává se ředitel Ovečka. „Myslím si, že při nárůstu případů onemocnění bude testování znovu nařízeno,“ doplnila ve stejném duchu Petra Rubáčová.

„Je to úleva a je to správné. Snad se vše už konečně vrátí do zajetých kolejí. Školy jsou samozřejmě připravené na další možné varianty, ale věřím, že scénáře ubíjející naše školství už nenastanou,“ okomentoval konec testování náměstek primátora Jan Krchňavý.