Dům na začátku Krasické ulice byl po řadu let skutečným feťáckým doupětem. Bylo tomu tak už předtím, než se do něj z Olomouce vrátil zřejmě největší prostějovský dealer posledních let Lukáš Šindýlek.

Už tehdy jej obýval Lukáš Kazda, jenž řadu let tvořil pár s Šindýlkovou sestrou Monikou Šťůralovou. Drogově závislá žena mu porodila dvě děti. Ani o jedno se však ani jeden z nich nestaral, nestará a určitě jen tak starat nebude. Lukáš Kazda od soudu totiž uplynulé úterý odcházel od Okresního soudu v Prostějově s nepodmíněným trestem na 42 měsíců. Vzhledem k tomu, že to nebyl jeho jediný prohřešek, měl by za mřížemi strávit celkem osm a půl roku! Líčení sledoval Večerník přímo v soudní síni.

Lukáš Kazda navzdory svému věku nikde po delší dobu nepracoval. Místo toho si ze všech sil snažil užívat nejen života, ale i drog. Nenechal toho ani poté, co se mu narodily dvě děti. Nejenže fetoval, navíc nebezpečný pervitin i opakovaně prodával. I proto má na svém kontě už sedm odsouzení, kromě prodeje drog se dopustil i vloupání.

Nenapravitelný...

Přestože za to vše putoval do vězení, poučení to pro něj rozhodně neznamenalo. Na předchozí životní styl rychle navázal i po svém propuštění v květnu 2019. Již v průběhu uplynulého roku byl za prodej drog opět odsouzen, do vězení měl nastoupit před Vánocemi. I na to se ovšem vykašlal a policisté si pro něj museli dojít.

Právě vyhýbání se spravedlnosti bylo jedním ze dvou důvodů, proč v úterý 7. září stanul Lukáš Kazda opět před prostějovským soudem. Tím druhým a snad ještě závažnějším byl fakt, že prodeje drog nezanechal ani po svém posledním odsouzení, kdy už vlastně jen čekal, až nastoupí do basy. Než se tak po zásahu policistů stalo, stihl pervitin prodat celkem třem lidem přežívajícím tehdy v ruinách garáží u bývalého fotbalového stadionu LeRKu Prostějov.

Zmatky se vztahy

Ohledně vyhýbání se původnímu trestu se Lukáš Kazda hájil svými problémy se ženami. „V Krasické ulici jsem s Monikou Šťůralovou žil zhruba od roku 2013. Po návratu z vězení jsem se na nějaký čas od Moniky odstěhoval k jiné ženě. Po nějakém čase jsem si však uvědomil, že prostě patřím k Monice. Před nástupem do vězení jsem tedy chtěl dát náš vztah opět dohromady a k tomu potřeboval nějaký čas,“ snažil se dosti nevěrohodně objasnit důvody svého otálení Lukáš Kazda, jenž ještě u soudu dlouho popíral, že by drogy prodával i po svém odsouzení. Proti němu však stálo svědectví hned tří lidí, kteří očividně neměli důvod mu nijak ubližovat. Teprve po dlouhém a důkladném výslechu soudce Petra Vrtěla Kazda kapituloval a ke všemu se přiznal. 

Jestli si od toho sliboval výrazné zmírnění trestu, tak se ho nedočkal. Vrtěl jej poslal do vězení na 42 měsíců. Tato doba by se mu navíc měla přičíst k původnímu tříletému trestu. Kromě toho si bude muset odpykat další zhruba dva roky, které mu zbývají z dřívějšího trestu, z něhož byl podmíněně propuštěn. Podtrženo sečteno by za mřížemi měl strávit dalších 8 a 5 roku.

Alimenty dluží vlastní matce

Nedávno opravený rozlehlý dům na začátku Krasické ulice tak osiřel. Místo, kde se dříve scházely hordy prostějovských feťáků, už nyní obývá pouze Monika Šťůralová. Navíc i ona byla za prodej drog odsouzena k zatím podmíněnému trestu. Přestože se údajně snaží se svou závislostí bojovat a chodit do zaměstnání, stále není ve stavu, aby se byla schopna postarat o děti, které má s Lukášem Kazdou. O ty se stará jeho maminka. Paradoxem celé situace je fakt, že její vlastní syn jí dluží alimenty, jimiž by měl na výchovu finančně přispívat... 

Rozsudek dosud není pravomocný, obě procesní strany si ponechaly lhůtu na možnost odvolání.