Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jsou již za dveřmi, do otevření místností zbývá už pouhých pětadvacet dní. Hlasování o zaplnění 200 míst v nejvyšším politickém orgánu se spustí v pátek 8. října a vyvrcholí tradičně už o den později. Známá jsou čísla jednotlivých politických stran, které spustily finále svých kampaní. „Jednička“ byla nalosována Zeleným, hnutí ANO 2011 bude kandidovat s číslem 20, sociální demokracie dostala číslo 5. Koalice SPOLU, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL a TOP 09, obdržela pověstně nešťastnou třináctku.

„Jsem přesvědčen, že nám to smůlu nepřinese a ve volbách uspějeme. Je to spíše symbolický impuls k tomu, že nás lidé mají volit. A pokud má být tato třináctka nešťastná, tak určitě jen pro současnou vládu,“ řekl Večerníku s úsměvem vysokoškolský učitel a předseda oblastního sdružení ODS v Prostějově. Právě on figuruje na kandidátce koalice SPOLU v Olomouckém kraji na šestém místě. Piráti se Starosty mají číslo sedmnáct, KSČM osmnáctku a SPD čtyřku.

Čísla, jimiž budou označeny kandidátní lístky volebních uskupení, vylosovala v úterý 24. srpna Státní volební komise. Čísla určila pořadí, ve kterém Český statistický úřad strany a hnutí uvedl na oficiálním volebním webu. Čísla byla vylosována tradičně s pomocí dvou průhledných nádob, z nichž v jedné byly obálky s názvy volebních stran a ve druhé obálky s čísly a postupně byly k sobě přiřazovány. Losování se ujali místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová a pověřený ředitel odboru voleb Tomáš Jirovec.

Celorepublikově kandiduje 17 stran a hnutí, v Olomouckém kraji pak je na výběr z 20 subjektů. Celkem kandiduje v celé České republice 22 uskupení.

 

Vylosovaná čísla politických subjektů pro volby do Parlamentu ČR 2021

1          Strana zelených

2          Švýcarská demokracie

3          Volný blok

4          Svoboda a přímá demokracie (SPD)

5          Česká strana sociálně demokratická

6          Volte Pravý blok

7          Aliance národních sil

8          Trikolora Svobodní Soukromníci

9          Aliance pro budoucnost

10        Hnutí Prameny

11        Levice

12        Přísaha – občanské hnutí Roberta Šlachty

13        ODS, KDU-ČSL, TOP 09

14        Senioři 21

15        Urza.cz

16        Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska)

17        Piráti a Starostové

18        Komunistická strana Čech a Moravy

19        Moravské zemské hnutí

20        ANO 2011

21        Otevřeme Česko normálnímu životu

22        Moravané

 

Mallý předvolební servis vám přináší tištěné vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 13. září