V Prostějově už snad není rodiny, jejíž součástí by nebyl alespoň jeden zvířecí člen. Na magistrátu je zaregistrováno okolo tří tisíc psů, což na tak velikost města pod padesát tisíc obyvatel je poměrně dost. A nemluvě o tom, že hodně zvířat lidé ani nepřihlašují a neplatí za ně povinné poplatky, čímž se ovšem vystavují riziku vysokých pokut. Vedení magistrátu dělá pro pejskaře a jejich čtyřnohé miláčky mnohé, v posledních letech například vzniklo v Prostějově šestnáct psích louček a také množství hřišť. Jak se ale chovají ve městě samotní majitelé psů? Hodně často se projeví jejích nesvědomitost a neúcta k druhým. Přestupky pejskařů pak řeší strážníci městské policie.

Majitelé mají bezpochyby odpovědnost za chování svých psů. „V Prostějově je volný pohyb psů na veřejném prostranství stanoven obecně závaznou vyhláškou města. Ta konkrétně určuje, že na všech veřejných prostranstvích města je možný pohyb psů pouze na vodítku. Dále je zakázáno vstupovat se psy na dětská a sportovní hřiště, pískoviště a další veřejná prostranství, která jsou označena piktogramem upozorňujícím na zákaz vodění psů,“ zdůrazňuje základní fakta správného chování pejskařů Libor Šebestík, ředitel Městské policie Prostějov.

Kdo nebude daná pravidla dodržovat, vystavuje se postihu za přestupkové jednání. „Strážníci mohou za pobíhajícího psa na volno udělit pokutu příkazem na místě do výše deseti tisíc korun. Ve správním řízení může být pokuta daleko vyšší, a to až do sto tisíc korun,“ přidává následně výstrahu šéf prostějovských strážníků.

Magistrát však na pejskaře myslí, a proto byly určeny plochy pro volné pobíhání psů a ty jsou srozumitelně označeny. „Volným pobíháním psa je v této souvislosti třeba rozumět pohyb psa bez vodítka na veřejném prostranství pod kontrolou nebo dohledem fyzické osoby či chovatele. V Prostějově je k volnému pobíhání psů určeno celkem šestnáct psích louček. Jen na těchto místech může být venčený pes na volno. Také by mělo být samozřejmostí, že při venčení budeme po našich mazlíčcích uklízet, aby nedošlo ke znečišťování veřejného prostranství,“ předesílá Šebestík.

Večerník zajímalo, na jaké lokality se strážníci při kontrolách pejskařů a jejich zvířat nejčastěji zaměřují a co všechno se kontroluje? „Pejskaře kontrolujeme po celém území Prostějova, tedy na místech určených pro volný pohyb i na nejrůznějších veřejných prostranstvích a v ulicích města. Cílem těchto kontrol je také seznámit s aktuálním zněním obecně závazné vyhlášky a také přimět majitele psů, aby dodržovali pravidla týkající se nejen volného pohybu psů na veřejném prostranství, ale i uklízení exkrementů. Tím zcela jistě přispívají k čistotě města a většímu bezpečí v ulicích. Pořádáme také pravidelné speciální akce. Pokud při nich strážníci zjistili, že pes má čip a jsou za něj zaplaceny poplatky, obdržel majitel za odměnu reflexní obojek nebo sadu sáčků na psí exkrementy a letáček s informací, kde se může pes pohybovat na volno bez vodítka,“ popisuje šéf prostějovských strážníků.

Řeč padla také na to, v čem majitelé psů v Prostějově nejvíce chybují a co strážníci odhalují nejčastěji? „Nejvíce přestupků máme zjištěno při venčení psů na volno, případně znečisťování veřejného prostranství exkrementy. Minimum přestupků je naopak za nezaplacenou částku v rámci stanovených poplatků městu ze psů,“ prozradil Libor Šebestík. „Při této příležitosti bych apeloval na chovatele psů, aby byli ohleduplní ke svým spoluobčanům, a uvědomili si,  že někteří můžou mít ze psů obavy. Slova chovatele psů ´však on nic nedělá´, už v mnoha případech skončila nešťastně pokousáním. Zejména tragické je to pak u dětí,“ zdůraznil závěrem ředitel Městské policie Prostějov.

 

 

37 psi graf