Klidná, pohodová část Prostějova se spoustou rodin s dětmi, případně staršími obyvateli. To byly bytové domy okolo školy v ulici Dr. Horáka, kde občas mohl mít člověk dojem, že bydlí uprostřed parku. Nyní je ale vše jinak. Zatímco zeleň na svém místě zůstala, klid zmizel. Nedaleko místní školy se totiž před časem přistěhovala rodina takzvaně nepřizpůsobivých. A místním začaly naskakovat vrásky a povolovat nervy. „Ten chlapík, jak zde před časem vyhrožoval, že to tu vyhodí do povětří? To bylo ještě v pohodě…,“ mávl rukou místní obyvatel, muž, asi čtyřicátník, který na problém redakci Večerníku upozornil. Nepřál si být jmenován, bojí se o sebe a svou rodinu.

Věčné řvaní a hádky u otevřených oken, rušení nočního klidu. A následné slovní přestřelky starousedlíků s nově příchozími. Dochází na sprostá slova a podle místních už i na výhružky. Takové je aktuální rozpoložení ve čtvrti kolem základní školy ulice Dr. Horáka v Prostějově.

„Zatím je to u slov, nadávek. Ale bojím se, že to tak nemusí zůstat. Lidé mají obavy, děcka radši chodí zadním vchodem do domu,“ konstatuje muž bydlící kousek od problematických nájemníků. Své zkušenosti pak popsala obyvatelka domu, v němž se přímo byt nachází. „Je to tady pořád: řev, řev a řev. Přes den, večer, v noci. Ještě se ženská divila, že ‚my jsme tak zticha‘. Na to jsem jí odpověděla, že je to naopak: že to jen ona a osazenstvo toho bytu jsou slyšet,“ vzpomíná na konfrontaci s jednou ze žen, které v bytě přebývají. Ani ona si nepřála uveřejnit své jméno, redakce Večerníku jej však má k dispozici.

K místu už byla přivolaná i policie. Ale podle místních s pramalým, téměř žádným výsledkem. „Policejní auta přijedou, ale nic se neděje. Městská se státní si to přehazují mezi sebou a nikdo nic nedělá. Už zde byl jeden takový případ. Až došlo k napadení, tak až poté se začalo konat,“ poznamenal jeden ze sousedů. Ti už dokonce sepsali petici žádající majitele o to, aby problém začal řešit. Hovoří se už i o snaze prohlásit donedávna poklidnou ulici za ‚místo se zvýšeným výskytem sociálně-patologických jevů‘. A udělat tak z lokality bezdoplatkovou zónu.

Jak se tedy k problému staví policie? Ta státní prazvláštně... „Žádné obdobné oznámení na vámi uvedené adrese neevidujeme. V případě, že dochází k narušování veřejného pořádku, je možné volat na linku 156 nebo 158,“ vzkazuje Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Městská policie pak několik výjezdů směřující k narušování veřejného pořádku přiznala. „Máme však omezené možnosti k okamžité nápravě – pokud ten, kdo ruší hlukem, například nebude komunikovat, nelze do bytu vstoupit. Z hlediska trestněprávního tam nevidím vůbec možnosti podávat trestní oznámení,“ vyjádřil se pro Večerník ředitel Městské policie Prostějov Libor Šebestík. Ten dále informoval, že z jednání může být přestupek s pokutou 30 000 korun, případně sousedská žaloba dle zákonů 1013 a 1042. „Žalobcem může být každý člověk, který je obtěžován nadměrným hlukem. Možnost podat žalobu není omezena pouze na vlastníky, ale ani na nájemce pozemku nebo domu, který je hluku vystaven.“

Nejde jen o dojem lidí, ale o určitou naměřenou úroveň hluku. Někteří místní se však mezitím dostali do fáze, kdy začínají mít problematických sousedů dost. Stěžují si nejen na údajnou nečinnost policie, ale i majitele bytu. „Nic s tím nedělá. Slibuje, ovšem neřeší. Dělá to dojem, že mu jde fakticky jen o peníze z vybraného nájmu,“ poznamenává již zmíněná sousedka. Řada zde žijících lidí si v posledních týdnech tak přeje jediné: klidný život, jaký zde donedávna vedli.