Ruce uřezat a zavřít až zčerná! Obyvatelé Vrahovic soptí zlostí a žádají pro neznámé lumpy tvrdé postihy. Předminulý pátek v noci táhli Vrahovickou ulicí zatím neznámí vandalové, kteří za sebou nechali výrazné škody. Podle všeho alkoholem posilněné skupince vadila nejvíce budka se suchou toaletou TOI TOI, kterou zde zanechali stavební dělníci. „Hajzlík“ skončil v Romži a vandalové záhy na to stačili ještě poničit značení autobusové zastávky.

 

„V noci z pátku desátého na sobotu jedenáctého září jsme zaznamenali důsledky celé řady vandalských počinů. Ke dvěma z nich došlo v místní části Vrahovice, kde jednak na autobusové zastávce Hanačka ve směru do města odstranil neznámý pachatel označník zastávky s jízdním řádem, který ležel nedaleko ve křoví. Na místo byla vyslána autohlídka, která celý sloupek s označníkem našla a přenesla na původní místo. Na utažení šroubů byl povolán pracovník odborné firmy. Důsledky chování dalšího vandala se pak nacházely nedaleko v říčce Romži. Tam neznámý výtečník svalil budku TOI TOI přímo do vody,“ konstatoval Petr Zapletal, tiskový mluvčí Městské policie Prostějov.

Zatímco strážníci po pachatelích vandalských činů pátrají, k případu se vyjádřili i prostějovští zastupitelé. „Bohužel i takto se umí chovat mladí lidé ve Vrahovicích. Rozhodli jsme se proto místo monitorovat kamerovým systémem,“ podotkl náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal. „V pátek po zábavě, která se konala na hřišti, se Vrahovice změnily v rejdiště vandalů. Urvaná a o kousek dál pohozená zastávka MHD, dále ‚toitoika‘ svržená do Romže, převrhnuté odpadkové koše. Na jedné straně je moc dobře, že se mladí lidé chodí bavit. Je to příslib návratu do normálu. Na straně druhé je ale smutné, že si poté někteří svoji pomíjivou alkoholem vybuzenu sílu vybíjí na obecném nebo soukromém majetku. Dle mého by se pořadatelská služba neměla zaměřovat pouze na místo konání společenské akce, ale měla by dohlédnout i na bezpečný odchod,“ míní prostějovský zastupitel Pavel Dopita, který stejně jako Jiří Rozehnal přímo ve Vrahovicích bydlí. „Dalším řešením jsou městské kamerové systémy, které ovšem nejsou zadarmo. Navíc je někteří spoluobčané vnímají jako zásah do soukromí. Také tyto kamerové systémy nemohou být všude, je to nereálné, ale spousta občanů má nějakou tu kamerku na domě k hlídání okolí jejich obydlí. Tam vidím prostor pro osvětu a spolupráci s městskou policií,“ přidal návrh Dopita.