Trend doby. Tak se dá bez nadsázky říkat komunitním centrům. Na venkově v posledních letech rostou ve velkém a novinka se nevyhnula ani Prostějovsku. Raková, Bílovice-Lutotín, Čelčice. To jsou jen některé obce, kde v posledních letech vznikla. Večenrík objevil další.

Komunitní centra mají za úkol sloužit obyvatelům k setkávání, utužování sousedských vztahů i menším společenským akcím. Podobné cíle mají také v Želči, která se zařadila k vesnicím, v nichž se komunitní centrum podařilo vybudovat. „Je myšlené pro celou veřejnost. Počítáme, že jej budou využívat všechny věkové kategorie, například maminky s dětmi nebo senioři,“ nastínila plány starostka obce Bronislava Augustinová.

Některé obce vsadily na to, že stavbě dají prostor na zelené louce, jinde rekonstruovali a přizpůsobovali. Želeč patří do druhé kategorie. „Vznikly prostory se sociálním zázemím. Navíc je vše napojené na vedlejší budovu, ve které fungují myslivci,“ prozradila starostka. Ta věří, že co nevidět se první zájemci začnou scházet v nově vytvořených prostorách. Minimálně s tím, jak se bude postupně ochlazovat. „S blížícím se podzimem a hlavně zimou počítáme, že se začnou scházet první lidé. Dokud je pěkné počasí, tak využívají velký sportovní areál, který je rovněž nově udělaný,“ poznamenala Augustinová.