Už jen pouhých dvanáct dní nás dělí od okamžiku, kdy se zavřou volební místnosti a bude tak jasno o tom, kdo se stal vítězem celorepublikově nejsledovanějšího demokratického hlasování. Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se uskuteční v termínu od pátku 8. října do soboty 9. října, přičemž lidé v karanténě mohou hlasovat již ve středu a ve čtvrtek. Jak tyto volby dopadnou?

Politické strany a hnutí finalizují své předvolební kampaně, stánky s kandidáty jednotlivých politických subjektů můžeme nyní denně vidět i na prostějovském náměstí. V Olomouckém kraji podalo své kandidátní listiny rovných dvacet politických subjektů a na kandidátkách figuruje celkem 378 jmen. Zcela jistě tak mají voliči z čeho a z koho vybírat.

Favoritem zůstává hnutí ANO 2011, které podle všech dosavadních průzkumů preferuje největší procento voličů. Zajímavé ale je, že dosavadní průzkumy se často liší v odhadech, které politické uskupení získá kolik hlasů. Některé přisuzují „Babišovcům“ 26 procent hlasů, jiné zase až 32. A to samé se týká i dalších politických subjektů. Jak je to možné? Musíme si uvědomit, že volební model je nejbližší odhad, jak by dopadly volby v daném čase. Zahrnuje odpovědi respondentů, kteří se chystají volit. Ti jsou buď rozhodnutí pro konkrétní stranu či uskupení, nebo váhají mezi více možnostmi. Agentury se liší formou i způsobem dotazování, některé oslovují voliče osobně, jiné telefonicky nebo on-line. Velkou váhu pro konečný výsledek voleb představují voliči, kteří v danou chvíli kolísají mezi více stranami nebo vůbec nejsou rozhodnutí volit. Například ještě měsíc před posledními volbami do sněmovny jich byla více než polovina. Jejich (ne)aktivita pak ovlivňuje, jak moc se průzkumy od skutečných výsledků liší – často i výrazně. Strany, jimž se povede aktivizovat nerozhodnuté voliče a zejména nevoliče, si pak připisují lepší výsledek ve volbách.

Otázkou pro mnohé jeho voliče ovšem zůstává, s kým v případě volebního vítězství sestaví vládu. Lidi si například nepřejí povolební spolupráci hnutí ANO s Piráty a Starosty, což naznačil průzkum agentury Median pro Český rozhlas. Nepřijatelná je pro skoro 60 procent respondentů. Skeptičtí jsou voliči i k možné koalici ANO, SPD a KSČM. Naopak k potenciální spolupráci ANO a uskupení SPOLU jsou nejtolerantnější. Jako druhou variantu by brali současnou vládu ANO 2011 a ČSSD s tichou podporou KSČM. „Už podruhé za sebou budu volit ANO. Jsem ale v rozpacích, protože absolutně nejsem schopen odhadnout, s kým Andrej Babiš sestaví vládu. Pokud s SPD a komunisty, tak to mě velice zklame. Ale s kým jiným? Koalice Spolu tvrdí, že s Babišem nikdy, to samé Piráti a Starostové. Nevím, zda povolební situace nedopadne stejně jako vloni po krajských volbách, kdy vítězné ANO bylo vyšachováno jinými stranami,“ zamyslel se nad budoucí situací muž, jehož jsme zastihli u reklamního banneru vládní strany. Jak je v Česku dlouhodobě zvykem, své jméno nám prozradit odmítl...

Podobně rozdělená je společnost i v názoru na osobu budoucího premiéra. Žádný z 16 nabízených politiků není podle průzkumu Medianu přijatelný ani pro polovinu lidí. Největší podporu – 42 procent – vyslovili respondenti současnému premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi. Třetina dotazovaných by si dovedla představit v čele vlády současnou ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO 2011) a o něco nižší podporu má ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD. Víc vyhranění jsou lidi v postoji, koho by si v premiérském křesle představit nedovedli. Jak vyplývá z výše uvedeného průzkumu, Vojtěch Filip je nepřijatelný na pozici premiéra v 69 procentech případů. Tomio Okamura v 68 procentech, Ivan Bartoš v 67 procentech a Jan Hamáček v 61 procentech případů.

Jak to ale všechno dopadne, uvidíme až v sobotu 9. října k večeru. Prostějované by se však měli dívat především na místní adepty, protože jen vyšší počet regionálních politiků v nejvýkonnějším politickém orgánu má šanci na výraznější počiny pro zdejší prostředí. Vysokou šanci na zvolení mají například Radim Fiala (SPD), Ladislav Okleštěk, Jaroslav Faltýnek (OBA ANO 2011), na kroužkování spoléhá „šestka“ Petr Sokol (SPOLU), mohlo by se dostat na Ladislava Hynka (ČSSD) či Ludvíka Šuldu (KSČM), kteří jsou na krajských kandidátkách jedničkami.

 

 

 

Předvolební zpravodajství je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 27. září