Sněmovní volby nebudou jen o výběru politických stran. Důležité také bude, aby bylo zvoleno co nejvíce kandidátů ze zdejšího regionu. Když se volilo do Poslanecké sněmovny před čtyřmi roky, scvrkl se počet prostějovských poslanců.  Druhé největší město v Olomouckém kraji a jeho klíčový okres proto aktuálně v Praze zastupují jen dva poslanci zvolení za Prostějovsko – Ladislav Okleštěk za ANO 2011 a Radim Fiala z SPD. K nim se dá přiřadit ještě rodák Jaroslav Faltýnek (ANO 2011) kandidující před čtyřmi roky v kraji Vysočina. Ve sněmovně tak chybí zástupci za všechny ostatní parlamentní strany, a to jich aktuálně v dolní parlamentní komoře napočítáme dokonce rekordních devět.

Málo prostějovských poslanců ale znamená, že podpora a hlavně státní finance půjdou někam jinak než k nám. Poslanec je totiž takovým vyslancem regionu v Praze, a když je zastoupení Prostějovska nepočetné, můžeme na to ve výsledku nepěkně doplatit. Klíčové také bude, aby region měl mezi poslanci své zástupce budoucí vládní koalice. Ta může být v různých podobách, ale „naše“ zastoupení v ní bude dvojnásob důležité.

Máme 4 hlasy

Každý z nás má samozřejmě jinou oblíbenou stranu. Někdo už je pevně rozhodnutý, komu dát hlas, jiný ještě váhá. Ať už budete volit kohokoli, nezapomeňte na preferenční hlas pro Prostějovany z horních míst kandidátky.  „Kroužky“ má každý volič čtyři a Prostějovsku moc nepomůže, když je využijete pro kandidáty odjinud.

Všichni potřebují „kroužek“

Letos jsou na kandidátkách hned čtyři celokrajští lídři z Prostějovska – Ladislav Okleštěk (ANO 2011), Radim Fiala (SPD), Ladislav Hynek (ČSSD) a Ludvík Šulda (KSČM).  Jenže i oni potřebují „okroužkovat“, protože je třeba může „přeletět“ někdo z Olomouce nebo jiné části kraje. I to už jsme v minulosti zažili. Stejně jako dvojka za ANO 2011 Jaroslav Faltýnek.

Chuť Prostějovanů a Prostějovanek kroužkovat pak rozhodne o tom, zda svého poslance z regionu bude mít pravice. Nejvýše postavený kandidát koalice SPOLU z Prostějovska je Petr Sokol na šestém místě a o jeho zvolení rozhodnou právě preferenční hlasy voličů z Prostějovska.

Úkol je proto jasný: Volte, koho chcete a kdo je vám nejbližší, ale na lístku vybrané strany nezapomeňte zakroužkovat Prostějovany na vysokých místech kandidátky! 

 

Předvolební zpravodajství je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 27. září