Tohle je jedna z nejhrůznějších dopravních nehod, jaká se v Prostějově za poslední roky udála. Ke smrtelné tragédii došlo letos v únoru na křižovatce u prostějovského náměstí Padlých hrdinů. Její viník skončil obžalován před soudem... Co přesně se stalo ?    

 

Děsivá dopravní nehoda, kterou v Prostějově jen tak nepamatujeme. Šestapadesátiletý L. K. letos v únoru přehlédl starší manželský pár jdoucí pomalým krokem po přechodu na začátku Vrahovické ulice. Náraz v bezmála padesátikilometrové rychlosti měl devastující následky. Oba senioři po něm zůstali bezvládně ležet na silnici se zlámanými žebry i přeraženými kostmi rukou i nohou. Do prasklých lebek jim krev zaplavovala mozek. Díky okamžitému převozu do olomoucké nemocnice a následné péči lékařů se je sice podařilo stabilizovat, přesto žena po devíti dnech zemřela. Její manžel leží ve špitále dodnes, kvůli zcela rozdrcené holení kosti mu lékaři museli amputovat nohu. Viník tragické nehody uplynulou středu předstoupil před soudní senát.

L. K. žije s přítelkyní v Biskupicích na Prostějovsku a svým účesem i pohublou postavou na první pohled trochu připomíná Andyho Warhola na sklonku jeho života. Ostatně stejně jako světoznámý výtvarník i on pochází ze Slovenska a má za sebou bohémskou minulost. Dříve se dostával do konfliktů se zákonem, naposledy byl odsouzen před osmi lety. Vleklé problémy měl i s alkoholem. Závislosti na něm se dle vlastních slov zbavil před zhruba třemi roky, když podstoupil léčbu. V současnosti pracuje jako obsluha CNC stroje a vydělává slušné peníze.

Vraceli se z procházky

Zdálo by se tedy, že konečně bude mít klid, jenže jeho trable, za něž si ve velké míře může sám, jako by neměly mít konce. Letos na Valentýna, tedy 14. února, jel se svým Renaultem Laguna od prostějovského nádraží směrem do centra města. Svítilo slunce a L. K. poslouchal nahlas puštěnou hudbu. Jeho rozjímání přerušil až náraz. Když zastavil, zjistil, že před křižovatkou na náměstí Padlých hrdinů srazil dva chodce! Ti se právě vraceli z procházky a šli po přechodu ve směru od Svatoplukovy ulice. V tu chvíli už byli téměř na druhé straně. Po srážce zůstali bezvládně ležet na silnici, než pro ně dorazila záchranka. Žena po devíti dnech léčby zemřela. „Tatínek je v nemocnici stále, kvůli tomu, že měl zcela rozdrcenou holenní kost, mu lékaři museli amputovat nohu v koleni. Dosud rovněž zcela neovládá pravou ruku,“ popsal stav otce jeho syn, který se k celé záležitosti stavěl až obdivuhodně věcně.

Pojišťovna chce 857 tisíc, pozůstalí nic

Tahle věc se může v dnešní době zdát až neuvěřitelná. Pozůstalí totiž po obžalovaném v souvislosti s úmrtím své maminky a zmrzačení svého tatínka nežádají žádné finanční odškodnění. „Nějakou nabídku jsem od specializované právnické společnosti měl, ale peníze by na celé tragédii stejně nic nezměnily,“ vysvětlil muž Večerníku krátce svůj postoj.

I tak celá nehoda pro L. K. znamená obrovskou zátěž. U soudu totiž čelil obžalobě z usmrcení a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Kromě toho po něm zdravotní pojišťovna chce 857 000 korun za léčbu obou zraněných. „Nemohu popřít, že se nehoda stala mým zaviněním. Ty dva chodce jsem prostě přehlédl, je mi strašně líto, že jsem někomu ublížil,“ vyjádřil se očividně zdrcený muž, v jehož prospěch svědčilo to, že pozůstalým poslal omluvný dopis a opakovaně nabídl pomoc, jež by byla v jeho možnostech.

Jak se mu dostalo THC do krve?

Naopak přitěžující okolností celého případu je fakt, že v řidičově krvi bylo objeveno THC, které je v drtivé většině případů spojeno s kouřením marihuany. „Nechápu to, žádné drogy neužívám ani rekreačně. Snad k tomu mohlo dojít poté, co mě přítelkyně namazala konopnou mastí kvůli bolestem zad,“ snažil se hledat vysvětlení obžalovaný.

Neodhadl tedy viník vedlejší účinky masti, nebo se v jeho případě jednalo pouze o výmluvy? Přesnou odpověď zná jen on sám. „Konopná mast by neměla mít zásadní vliv na množství THC v krvi. To se v tomto případě neslučovalo s bezpečným řízením,“ konstatoval soudní znalec.

Povolenou rychlost nepřekročil

U soudu vypovídala rovněž svědkyně, která v době nehody jela za obžalovaným. „Stála jsem za ním na nedalekém železničním přejezdu. Na přecházející chodce následně nijak nereagoval, ačkoliv jsem na něj troubila,“ vypověděla žena.

Z videa z palubní kamery vozu obžalovaného vyplývá, že těsně před nárazem auto nepřesáhlo rychlost zhruba 46 kilometrů v hodině. Obhajoba rovněž upozornila na skutečnost, že k nehodě nedošlo přímo na přechodu, ale zhruba půldruhého metru před ním. K tomu během hlavního líčení doložila patřičné dokumenty. Přestože ty zřejmě na celé záležitosti nic zásadního nezmění, dle senátu je třeba, aby nově předložený dokument obhajoby přezkoumal nezávislý soudní znalec.

Z tohoto důvodu bylo hlavní líčení odročeno na neurčito.