(Adam Knesl, PR manažer společnosti Agel) Nové rozvody kyslíku přímo na pokoje pacientů, obnova přístrojové techniky pro umělou plicní ventilaci i plán restrukturalizace personálu – to je jen část opatření, která v uplynulých týdnech zavedla Nemocnice AGEL Prostějov s cílem zajistit co nejkvalitnější péči o pacienty s koronavirem. Aktuálně je tak nemocnice připravena nejen zvládnout případný příliv pacientů, ale zároveň jim nabídnout nejlepší možnou péči a řešení jejich obtíží.

„Nedávno jsme dokončili rekonstrukci infekčního oddělení a nově máme nainstalovány rozvody kyslíku na všech pokojích. Zároveň probíhají stavební práce na výměně velkokapacitního zásobníku kyslíku, který nově bude dvojnásobně velký,“ prozrazuje Martin Pomajbík, primář ARO Nemocnice AGEL Prostějov s tím, že tuto investici ocení zejména právě pacienti s koronavirem či jinými dechovými obtížemi.

Pacientů s koronavirem přitom nemocnice za celou dobu pandemie hospitalizovala téměř 1300, kdy v době největšího náporu bylo v nemocnici najednou i 130 pacientů s tímto onemocněním, a to v různě závažném stavu. „Pacientům s koronavirem u nás nabízíme komplexní péči, od základního vyšetření ve smyslu diagnostiky covidu-19, laboratorního vyšetření krve, mikrobiologického vyšetření či radiodiagnostických technik, přes podávání léků na zmírnění průběhu onemocnění, inhalační terapii, až po postcovidovou péči v ambulancích jako je plicní či rehabilitační,“ vyjmenovává Pomajbík.

Aktuálně jsou v Nemocnici AGEL Prostějov s koronavirem hospitalizovány jen jednotky pacientů. Pokud by jejich počty ale významněji rostly, je nemocnice připravena restrukturalizovat personál oddělení ARO, chirurgické JIP a anestezie tak, aby byla péče o tyto pacienty zajištěna v maximálním rozsahu. Primář Pomajbík ovšem věří, že situace již nebude tolik dramatická, jako v minulosti. „Naše očkovací centrum ke konci září přeočkovalo přes třiašedesát procent populace regionu Prostějovska, z toho osoby nad šedesát let tvoří téměř osmdesát procent. Proto doufám, že by se již neměla opakovat situace z konce loňského a kraje letošního roku,“ věří primář.