Olomoucký kraj se znepokojením sleduje současné dění ohledně ukončení dodávek energií. Energetický regulační úřad (ERÚ) navíc uvádí, že zachytil stížnosti na energetické šmejdy, kteří se snaží zneužít ukončení dodávek energií od společností ze skupiny Bohemia Energy. Spotřebitelům nabízejí pomoc s výběrem nového dodavatele, jejich služby ale mohou přivést zákazníky do ještě větších problémů.

„Je třeba apelovat na všechny občany, aby byli obezřetní a nenaletěli tzv. energošmejdům. Podvodníci využívají mnoha lživých argumentů, vydávají se za stávající dodavatele, pracovníky distribučních společností nebo úřadů,“ uvedl Ivo Slavotínek, 1. náměstek hejtmana.

Nikdo by neměl podepisovat nové smlouvy bez rozmyslu. Je důležité, aby lidé nepodlehli nátlaku a nenechali se donutit k okamžitému rozhodnutí. Praktické rady a návody, jak nenaletět, je možné získat na https://www.eru.cz/cs/. O negativní zkušenosti se lze podělit také na https://www.smejdumzmar.cz/. Na těchto webových stránkách je rovněž k dispozici celá řada přínosných informací.

Velmi problematické může být také využívání jakýchkoliv typů nebankovních půjček. Ty sice mohou krátkodobě pomoci, ale v dlouhodobé perspektivě jsou velmi nebezpečné – lidé se kvůli nim mohou dostat do existenčních problémů či exekucí. Důležité informace je možné najít na webu https://www.jakprezitdluhy.cz.